Békéscsaba

2018.10.02. 13:59

Új színben a rendőrség, felújították a főkapitányságot

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított Békés Megyei Rendőr-főkapitányság székházát kedd délelőtt. Az 1973-ban épült belvárosi épület energetikai korszerűsítésére 400 millió forint KEHOP pályázati forrást fordítottak, az irodaházhoz tartozó további épületek tatarozásához az ORFK nyújtott támogatást.

Nagy-Laczkó Viktória

Közel hét hónapig tartott a rendőrség főépületét érintő nagy volumenű beruházás, mely során az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására törekedtek. A 45 évvel ezelőtti kornak megfelelő technikai színvonalon épült székházon elvégezték a külső határoló fal- és födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét; fokozott légzárású bejárati ajtókat, hőhídmentes alumínium függönyfal szerkezetet építettek be. Megtörtént a tető hő- és vízszigetelése, az árkádfödém utólagos hőszigetelése, a villámvédelmi rendszer felújítása.

Polyák Zsolt rendőr dandártábornok és Kovács István rendőr vezérőrnagy az ünnepélyes átadón

– Ünnepi pillanat ez az átadó számunkra, s talán bátran mondhatom, nemcsak nekünk, hanem a Békéscsabán élőknek is. A rendőrség épülete a város központjában, az egyik legforgalmasabb kereszteződésben, a főtér közelében található. Az elmúlt négy évtizedben nyomot hagyott az idő a székházon, ami egyre nehezebben tudott megfelelni a kor követelményeinek. Mindenki számára jól látható, esztétikai probléma mellett a rossz állapotú nyílászárók, a magas fűtési költségek és a kevésbé gazdaságos üzemeltetés is sürgették a felújítást. Vezetőtársaimmal, munkatársaimmal évek óta azon dolgoztunk, hogy az adott körülmények között a legjobb megoldást megtaláljuk – fogalmazott beszédében Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya. Hozzátette: a KEHOP pályázat keretében csak az irodaépület korszerűsítése történt meg, a főépülethez tartozó tornaterem, műhely, garázs és motorház felújítására az ORFK nyújtott 40 millió forintos költségvetési támogatást.

Fotók: Lehoczky Péter

Az ünnepség elöljárója Kovács István rendőr vezérőrnagy, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes volt, aki szerint a megyei főkapitány és a gazdasági helyettese megfelelő időben kezdte el szorgalmazni az épület felújítását, így a most megvalósul beruházás megfelelő alapot jelent akár további, például épületgépészeti munkálatok elvégzésére is.

– Jó döntést hoztunk akkor, amikor a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épületének felújítása mellett döntöttünk, hiszen egyrészt a rendőrség épületeinek fenntartása és megóvása éppúgy a szervezet felelőssége, mint azok építése, másrészt, egy ehhez hasonló döntés meghozatalakor figyelembe kell vennünk azt is, hogy hány embert érint a fejlesztés. S ez az épület több szervezetnek is helyet biztosít: a megyei rendőr-főkapitányság és a csabai rendőrkapitányság mellett itt működik a Terrorelhárítási Központ 11-es műveleti egysége, az Alkotmányvédelmi Hivatal, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat Békés Megyei Szervezeti Egysége is – mondta el.

 

Új eszközök érkeztek a megyébe

A gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes Kovács István rendőr vezérőrnagy ismertette a megyei kapitányságot érintő fejlesztéseket is. Elmondta, tavaly és idén összesen 111 szolgálati gépkocsi került Békés megyébe, így a járművek átlagéletkora több mint felére, 3,2 évre csökkent. Az új büntetőeljárási törvény hatályba lépése kapcsán jelentkező feladatellátáshoz közel 300 számítógépet, 15 tabletet és 22 kamerát szereztek be. 2017-ben 272 kézi rádió cseréje történt meg, a mobil rádiók száma emelkedett, a típusválaszték bővült. Ezen felül a határellenőrzéshez szükséges új okmányleolvasókat szereztek be, melyek rendszerbe állítása folyamatban van.

Zárásként hozzátette: az energetikai korszerűsítést végző szervezet egy másik megyei munkában is közreműködik. A tervek szerint év végével, jövő év elejével adják át az orosházi készenléti rendőrség épületét. „A magyar kormány a 3000 fős létszámfejlesztés során 99 milliárd forintot biztosított a rendőrség számára. Ebből 45,6 milliárd forintból 12 helyen új épületet építettünk a készenléti rendőrség alakulatainak; ezek egyike az orosházi is” – fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában