kresz-táblák

2018.10.01. 11:24

Szülinapra is lopják a közlekedési táblákat

Éves szinten milliós károkat okoznak a Magyar Közút Nonprofit Kft. számára a közlekedésitábla-lopások. Különösen keresettek a „számos” sebességkorlátozó táblák, amiket leginkább születésnapi ajándékként visznek el a helyükről.

Papp Gábor

Andornaktálya - forgalom lassító szegély a főúton

Néhány héttel ezelőtt, szeptember 9-én három közlekedési táblát vett el a helyéről és akart hazavinni egy nő, Békéscsabán. A Franklin utcában útépítési munkálatok zajlottak abban az időszakban, és a nő ott tette fel a jelzéseket a kerékpárjára. A rendőrök 20 óra körül a Thököly utcában igazoltatták, majd előállították. A nő elmondta, hogy házának előteteje több éve beázik, és a közlekedők számára irányt mutató táblákkal akarta a hibát megjavítani. A rendőri intézkedés után a jelzések visszakerültek a helyükre, a nő ellen pedig a rendőrjárőrök közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek.

Az eset kapcsán megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Kft.-t, amelynek kommunikációs osztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyre kevesebbszer fordul elő, hogy ellopják a KRESZ-táblákat, ami egyébként úttartozékkárnak minősül.

Mint kérdésünkre kiemelték, a csökkenés oka valószínűleg az, hogy zömében már nem alumíniumtáblákat helyez ki a társaság, így azok emiatt már nem olyan keresettek. A táblák nagy része már műanyag préselt anyagból készül.

Néhány éve Mezőberényben történt meg, hogy egy akkor 28 éves férfi több közlekedési táblát vett el a helyéről és vitt haza. Az érintett utcában – ahol éppen csatornázási munkálatokat végeztek – egy sebességkorlátozó táblát, egy útszűkületre figyelmeztető jelzést, valamint az úton folyó munkálatokat és az útkereszteződést jelző táblákat szerelte le egy két méter magas oszlopról.

Úgy gondolta, hogy a közlekedők számára fontos információkat tartalmazó jelzéseket hulladékfémként eladja. Ugyanezen célból testvérével egy csapadékvíz-elvezető csatornáról lopták le a rácsokat, majd egy vas kerékpártárolót is hazavittek. Vélhetően – egyebek mellett – az ilyen cselekémények miatt váltott a Magyar Közút is a műanyag préselt anyagból készült jelzésekre.

A táblák üzletekben, webshopokban is beszerezhetők, nem kell leszerelni azokat /Illusztráció: MTI/

A kommunikációs osztálytól azt is megtudtuk, hogy a „számos” táblák (30, 40, 50 stb.) ennek ellenére még mindig „keresettek” születésnapi ajándékként. Ugyanakkor ezeket a táblákat a gyártótól is be lehet szerezni, és nem vonnak így maguk után rendőrségi feljelentést sem.

Az elkövetőket ritkán érik tetten. A tettesek személye, illetve a lopások indokai egyaránt változatosak, de a már említett továbbértékesítés és születésnapi ajándék talán a leggyakoribb.

Balesetveszélyt okozhat a lopás

A Magyar Közút megerősítette, hogy a közlekedési jelzések eltulajdonítása vagy elfordítása, megváltoztatása balesetveszélyes helyzetet teremthet, az ilyen cselekmények a közlekedés biztonságát veszélyeztetik. Például egy stoptábla ellopása esetén azonnali intézkedés szükséges a balesetveszély megszüntetése érdekében. Egy ilyen tábla és a tartóoszlop ára megközelítőleg 16 ezer forint plusz áfa, amihez még a kihelyezéssel kapcsolatos járulékos költségek is hozzáadódnak.

A kár összegét befolyásolja például a tábla mérete is. Mindent egybevetve éves és országos szinten így is ezres nagyságrendű a táblalopás, aminek következményeként a társaságnak többmilliós kára keletkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában