Iparkamara

2018.10.10. 19:50

Magyar és román üzletemberek találkoztak

Magyar–román külgazdasági konferenciát és üzletember találkozót rendeztek a megyeszékhelyen szerdán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozatának szervezésében. Az eseményre az „együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban” projekt keretében került sor, mely egyben az iparkamara szemléletformálásának egyik fórumaként is szolgált.

Busi Ottó

Florin Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja elmondta, a találkozó nagyon fontos, mert megerősíti a Magyarország és Románia közti stratégiai partnerséget, és feltárja azokat a lehetőségeket, melyeket a két ország üzletemberei a szomszéd országban gazdasági szempontból érdekesnek találhatnak.

A főkonzul hangsúlyozta, nagyon sok olyan nemzetközi, nagyméretű cég működik, ami mindkét országhoz kötődik, így például olyan vegyesvállalatok, amelyeknek magyar és román tulajdonosaik vannak, vagy az egyik országhoz tartoznak, de a másikban tevékenykednek. Példaként az OTP-t, a MOL-t, a DIGI-t és a Daciát sorolta fel.

Florin Vasiloni, dr. Orosz Tivadar és Dunai Péter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Mindezeken felül még a konstancai kikötőt is megemlítette a konzul, elmondta azt, hogy sokan talán nem is tudják, hogy itt, – főként szállítmányozási cégek – nagyon sok magyarországi külkereskedelmi tevékenységet bonyolítanak le.

Az eseményen Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a kamara külgazdasági tevékenységét és nemzetközi kapcsolatrendszerét ismertette a jelenlévőkkel, majd kiemelte a nemrégiben indított Országos Vállalkozói Mentorprogramot. Az elhangzottak szerint ennek célcsoportja a kis- és középvállalkozói szektor, a kamara feladata pedig többek közt az érintettek pénzügyi személetformálása és beszállítóvá válásuk elősegítése.

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy nyilatkozott, az alkalom lehetőséget ad a két ország gazdasági kapcsolatainak áttekintésére. Elmondása szerint mindkét állam dinamikusan növekszik, és míg hazánk egy exportorientált ország, addig Romániának inkább az importja nagyobb. A megyei kamara elnöke hozzátette, jelen pillanatban mindkét ország jelentős gazdasági növekedéssel számolhat.

A konferencián többek közt ezek összefüggéseit is elemezték a résztvevők, a kamarák azon szerepével együtt, hogy miként járulnak hozzá a két ország közti gazdasági kapcsolatok erősödéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában