életmentő mozdulatok

2018.10.16. 17:20

Hogyan segíthetünk a bajban: az újraélesztés gyakorlatát mutatták be

Az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából kedden Békés megye négy mentőállomásán, így Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Szarvason is várták az érdeklődőket, akik elsajátíthatták az újraélesztés alapvető ismereteit, a legújabb ajánlásokat, és bábukon gyakorolhatták az életmentő mozdulatokat.

L. B.-P. G.

Fotó: Kiss Zoltán

 

A gyulai programon az eseményre ellátogató diákok megtudhatták, hogy mi a teendő akkor, ha a közterületen eszméletlen, nem lélegző embert látnak, képet kaphattak arról, hogy mit kell tenniük, miként kell elkezdeniük az újraélesztést.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületeken. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. Schneider László, az Országos Mentőszolgálat DAR Gyulai Mentőállomás állomásvezető mentőtisztje elmondta, a szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami több ezer ember életet jelent.

Fotók: Kiss Zoltán

A gyulai eseményre ellátogattak a helyi Göndöcs Középiskola diákjai, akik Schneider László segítségével a gyakorlatban, egy bábun is gyakorolhatták tudásukat.

Bajza Katalin lapunknak elmondta, egészségügyi ágazatban tanul, de sokat jelentett számára, számukra, hogy láthatták, miként dolgoznak a mentők, és már megszerzett ismereteiket így is tesztelhették.

Kárász László Békés megyei vezető mentőtiszt elmondta: ha arról érkezik bejelentés, hogy valakit újra kell éleszteni, mert leállt a keringése, akkor a mentésirányítás telefonos segítséget, instrukciókat ad, hogy mit kell tenni. Szakmai és egészségügyi szempontok szerint légbefúvás immár nem, csupán mellkaskompresszió ajánlott, ezt megfelelő mélységben – 5-6 centiméterre kell nyomni – és megfelelő frekvenciával – ez percenként 100-120 nyomást jelent – kell végrehajtani.

A szakember hozzátette: Békés megyében hetente nagyjából 5-6 alkalommal kell valakit újraéleszteni. A beavatkozások sikeressége 5-10 százalék között mozog, ezért fontos, hogy a laikusok is nyújtsanak segítséget. Még ha nem is tökéletes a technika, akkor is érdemes cselekedni, mert a túlélési esélyek jelentősen emelkednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában