megemlékezés

2018.10.20. 15:25

A Jókai színházban állítottak emléktáblát Tunyogi Péternek

Tunyogi Péter-emléknapot rendeztek szombaton a Békéscsabai Jókai Színházban, aminek keretében leleplezték az az emléktáblát, amivel a P. Mobil együttes egykori énekese előtt tisztelegnek. Tunyogi Péter 1947-ben Békéscsabán született, kereken tíz éve hunyt el.

L. B.

Fotó: Kiss Zoltán

Rockerekkel telt meg szombat délután a békéscsabai teátrum épülete, ahol Tunyogi Péterre, a P. Mobil együttes egykori énekesére, a Tunyogi Rock Band frontemberére emlékeztek. Az eseményen jelen voltak Tunyogi Péter gyermekei – Bernadett, Orsolya és Péter – mellett a P. Mobil tagjai is, akik szombat este koncertet adtak a Csabagyöngye Kulturális Központban. Tarsoly Krisztina és Liszi Melinda révén legendás daloktól volt hol csendes, hol hangos a színház földszinti része, ahol az emléktábla helyet kapott.

Fotó: Kiss Zoltán

Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója örömmel jelentette be, hogy a rocklegenda előtt tisztelgő emléktáblát a teátrumban leplezik le és helyezik el. Hangsúlyozta: Tunyogi Péter ezer szállal kötődik a békéscsabai teátrum épületéhez. Kifejtette, hogy aki a múltat nem tiszteli, az a jövőt nem érdemli – az emléktáblával pedig egy olyan életút, egy olyan pályafutás előtt tisztelegnek, ami rengeteget tett a magyar rockzenéért. Hozzátette: a P. Mobilt nem igazán kedvelte az elmúlt rendszer. A zenekar több évtizedes működésével hozzájárult a kommunista-szocialista rendszer gyengítéséhez.

Az emléktáblát annak tanúsága, felirata szerint Erdős Norbert európai parlamenti képviselő állíttatta. A politikus köszönetet mondott azért, hogy a Jókai színház impozáns helyére kerülhetett az emléktábla, amit Korcsok János békési kőfaragó mester készített.

A rockerek előtt részletezte, hogy nem ízig-vérig mobilos, mivel ő mondhatni később fedezte fel magának az együttest. Ezt követően utánaolvasott a zenekarnak, és megtalálta, hogy Tunyogi Péter Békéscsabán született, szerinte ezzel az információval kevesek vannak tisztában. Pedig hatalmas érték – és most már a kulturális szervezők feladata, hogy ezt az ötletet megtöltsék valamilyen tartalommal. Erdős Norbert elmondta, hogy hónapokig tartottak az előkészületek, bízik benne, hogy sikerült a rocktérképen Tunyogi Pétert Békéscsabára helyezni az emléktábla révén.

Fotó: Kiss Zoltán

Tunyogi Bernadett testvérei nevében is köszönetet mondott azért és óriási dolognak nevezte azt, hogy emléktáblát állítottak édesapjuk tiszteletére. Boldog volt, hogy több tucatnyian elmentek az eseményen, viccesen úgy fogalmazott, nem baj, hogy farmerban, bőrdzsekiben és hosszú hajjal mentek színházba. Beszélt arról, hogy a legendás zenész szülei Békéscsabán voltak színészek, és Tunyogi Péter édesanyját a színpadról vitték el a mentők, ugyanis elfolyt a magzatvíz. Az énekes 1947-ben végül nem is a kórházban, hanem valamelyik kereszteződésben született meg, nem értek be vele a mentők.

Az emléktábla leleplezése után pódiumbeszélgetést tartottak, ahol felidézték Tunyogi Péter életének és művészetének állomásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában