Békéscsaba

2018.09.27. 06:50

Újra megvehetjük a fontos gyógyszert

Egy éve írtunk arról, hogy hiánycikk a hazai gyógyszertárakban a csecsemőkortól adható, meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina. A gyártócég azonban nemrégiben arról tájékoztatott, hogy újra elérhető a gyógyszer. Ezt az általunk megkérdezett megyei patikák is megerősítették.

Busi Ottó

A GlaxoSmithKline (GSK) Kft. közleménye alapján év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A cég által gyártott és forgalmazott vakcina már csecsemőkorban, két hónapos kortól adható. Iglódi-Csató Judit, a cég kommunikációs igazgatója szerint az év hátralévő részében zavartalan lesz az ellátás a vakcinából, a jelentős, már beérkezett készlet mellett újabb szállítmányok is érkeznek majd hazánkba. Várakozásaik szerint ezek kielégítik majd a megnövekedett hazai keresletet – írta az MTI.

Több mint másfél éve egy 18 éves budapesti gimnazista halt meg fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek, majd Borsodban és Hevesen halt meg egy 22 és egy 6 hónapos csecsemő, vélhetően agyhártyagyulladásban. A Világgazdaság szerint ekkoriban az oltóanyag iránt sokszorosára növekedett a kereslet, ezért hiánycikk lett a vakcina.

– Magyarországon évente 40–50 meningococcus okozta megbetegedés fordul elő, ennek kétharmadát a B típus okozza. A betegek közel 30 százaléka egyéves kor alatti csecsemő. A másik halmozódás serdülőkorban, illetve fiatal felnőttkorban figyelhető meg 15–24 év között, ekkor a fertőzés újra emelkedik. Az érintettek zárt közösségekben vannak, kevésbé ügyelnek a higiénés viszonyokra, például a kollégiumokban, a diszkókban vagy az egyes fesztiválokon. A dohányzás is sérülékenyebbé teszi a nyálkahártyát, sokan ilyenkor közös pohárból isznak és a csókolózás is segíti a kórokozó terjedését – árulta el dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, a Gyulai Egészséges Városért Közalapítvány Kuratórium elnöke.

A gyermekgyógyász hozzátette, a meningococcus hasonlóan a légúti megbetegedésekhez, cseppfertőzéssel terjed. A nyál közvetíti a baktériumokat, és sokan a torkukban tünetmentesen hordozzák.

– Sok-sok baktériumhordozóra esik egy megbetegedés. A betegség pedig mindig súlyos, életet veszélyeztető állapot, melynek főbb tünetei 2–5 nap lappangási idő után bontakoznak ki. Ezek hidegrázás, fejfájás, igen magas láz, amely 40 fokot is meghaladhatja, majd ezt követően eszméletzavar vagy nagyfokú nyugtalanság, aluszékonyság alakul ki. Megjelennek a bőrvérzések és a súlyos, sokkos állapot, végül a különböző szervi elégtelenség vezet a beteg halálához – részletezte dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

Elmondása szerint fontos a megelőzés, a főorvos úgy fogalmazott, ha egy potenciálisan halálos betegség oltással megelőzhető, akkor természetesnek tűnik annak használata, ezért is ajánlják mindenkinek a védőoltást.

Az tavalyi gyógyszerhiányról itt írtunk bővebben:

Százezerbe is kerülhet a védelem

A GSK közölte, a védőoltást továbbra is a korábbi nagykereskedelmi áron értékesíti, és az ajánlott 26 ezer 800 forintos bruttó fogyasztói áron sem változtat, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért az ára patikánként eltérő lehet.

Az általunk felkeresett Békés megyei gyógyszertárak mindegyikében azt mondták, hogy elérhető a termék, a nagyobbakban jellemzően több darab is készleten van, a kisebbekben igény esetén rövid időn belül, akár már másnap biztosítani tudják a vakcinákat.

Az árak viszont változatosan alakultak, a patikák 27 ezertől egészen 36 ezer forintig adták a gyógyszer darabját. Ezt megtehetik mivel bár receptköteles a termék, jelenleg nem támogatott a betegség elleni védőoltás beszerzése. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek elég mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Az egy esztendőnél fiatalabbaknak négy adag vakcinára van szükségük a teljes védelem eléréséhez.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában