fogantatástól a gyermekágyig

2018.09.16. 19:45

Minden kérdésre választ adott az interaktív kiállítás

Rendhagyó kiállítás érkezett Békéscsabára az Egyensúly AE Egyesület szervezésében a hét végén. Az interaktív bemutató a fogantatás, várandósság, szülés és születés témáját járta körbe, méghozzá igen átfogóan.

Tóth-Varga Fanni

Bognárné Bengő Hajnalka és Herczeg Tamás köszöntötte megjelenteket a rendhagyó kiállítás szombati megnyitóján. A szerző felvétele

Születés kiállítás – a kiEGYENSÚLYozottt várandósságért és születésért címen rendezték meg azt az interaktív kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központban, mely bár már pénteken látogatható volt, de hivatalos megnyitóját szombaton tartották meg.

Ez alkalomból köszöntötte az egybegyűlteket Bognárné Bengő Hajnalka, a Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője, aki elmondta, ezt a kiállítást Zala megyében szervezték meg először a Védőháló a családok egyensúlyáért projekt keretein belül, most pedig a Dunát és Tiszát átlépve Békéscsabára is megérkezett ez az interaktív program.

– Ez egy szakmai szempontból különleges, „kettő az egyben” kiállítás, melynek első részében különböző modulokat, témákat kínálunk, ahol a regisztrált csoportok kísérőkkel, szakemberek által adott tájékoztatókkal informálódhatnak az adott témában. A második rész pedig már mélyebb, hiszen itt a látogatók a saját születésük élményével dolgozhatnak – mondta el Bognárné Bengő Hajnalka.

Bognárné Bengő Hajnalka és Herczeg Tamás köszöntötte megjelenteket a rendhagyó kiállítás szombati megnyitóján. A szerző felvétele

Köszöntötte a megjelenteket Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is, és kiemelte, ez a tárlat egy abszolút kuriózum, újdonság, hiszen itt Békéscsabán, Békés megyében, de talán a Dunán inneni Magyarországon sem volt még ilyen jellegű bemutató.

– Ez a kiállítás azért remek és párját ritkító, mert a születéssel és az azt megelőző időszakkal kapcsolatos misztériumot – jó értelemben – bontja le egyszerű, hétköznapi nyelvezetre és látványra. A szervezők, így a Békés Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház képviselői is nagy izgalommal készültek erre az alkalomra, hiszen nem lehetett tudni, hogy milyen reakciók várhatóak majd – mondta Herczeg Tamás.

S hogy milyen témákat ismertetett a kiállítás? Mindenről szó volt, ami csak a szüléssel és születéssel kapcsolatos, kezdve a fogamzásgátlási formáktól a fogantatás pillanatán át, de a szüléssel nem ért véget a történet. Védőnők ismertették a fürdetés és pelenkázás helyes mikéntjét, és laktációs tanácsadás segített a szoptatással kapcsolatos kérdésekben. Számos szemléltetőeszköz segített abban, hogy a látogatók átéljék az úgynevezett aha-élményt, így üvegvázába öntött rizsszemek érzékeltették, hogy mennyi hímivarsejt indul hódító útjára a megtermékenyítés során, illetve makettek láttatták a várandósság különböző fázisait a fogantatás első órájától a születés pillanatáig. Az életnagyságú, és valódi súlyú magzatmakettek pedig talán a várandós kismamák számára voltak a legkülönlegesebbek, hiszen így lehetőségük volt kézzel foghatóan megtapasztalni, mekkora éppen a hasukban fejlődő baba.

Egy öt hónapos magzat (és a méhlepény) életnagyságú makettje – éppen csak elfér a tenyérben. A szerző felvétele

Persze a férfiakra is gondoltak, számukra is számos olyan élményt tartogatott a kiállítás, melynek átélésére lehet, hogy nem kínálkozik több alkalom. Felpróbálhatták az édes terhet, így átélhették, milyen érzés a nagypocakos várandósság, valamint egy izomstimuláló gép segítségével apró ízelítőt nyerhettek a méhösszehúzódás fájdalmaiból is.

A második rész felért egy lelki utazással, hiszen itt három méhhelyzetből választva (vagy épp mindet kipróbálva) a látogató bekuckózhatott, és az anyai szívhangot hallgatva előhívhatta tudatalattijából az anyaméhen belüli élményeit. Ehhez egy vörös függönnyel elsötétített sátor, egy szintén elsötétített lengő fotel, valamint egy úgynevezett fészek állt rendelkezésre. Végezetül egy „szülőcsatornán” átmászva és előbújva tapasztalhatták meg az érdeklődők magának a születésnek az élményét.

Nem volt olyan kérdés, amely megválaszolatlan maradt volna a tárlaton. A szerző felvétele

– Az itt található „szülőcsatorna” végén kellemes félhomályban, gyengéd fogadtatásban részesülnek a látogatók. Ezt szeretnénk képviselni és bemutatni, hiszen az egész kiállítás üzenete az, hogy tudatosítsuk, hogy a minőségi születésnek életre szóló hatása van – mondta a kiállítás záróeleméről Bognárné Bengő Hajnalka.

Könnyed stílusban, mégis hitelesen

Mint Bognárné Bengő Hajnalka elmondta, fontos szempont volt számukra, hogy az érdeklődők átfogó ismereteket szerezzenek a szülésről, születésről, a laikusok számára is emészthető formában, éppen ezért csak annyi orvosi hátteret csempésztek a programba, amennyit a szakmai igényesség megkövetelt. Az egyes állomásokon így valóban mindenről információt kaphattak az érdeklődők, mindezt érthető nyelven, könnyed stílusban, egy nagy adag kedvességgel és türelemmel fűszerezve.

– Ez a kiállítás nem jöhetett volna létre, ha a Békés megyei szakértő kollégák nem tették volna bele szívüket-lelküket, és tudásuk legjavát abba, hogy ez az esemény itt helyben megvalósulhasson – köszönte meg a közreműködők segítségét Bognárné Bengő Hajnalka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában