rendhagyó talkshow

2018.09.25. 06:50

Fizetett is a Viszkis rabló a nagyszénási közönségnek

Ambrus Attila megosztó személyiség. Vannak, akik megvetik rabló múltja miatt, mások sorban állnak, hogy megvehessék szabadulása után készített kerámiáit. Könyv és film készült róla, kalandos, vagy ha úgy tetszik, bűnözői életszakaszával kapcsolatban. Nagyszénáson a színész, R. Kárpáti Péter hívta a pódiumra a Viszkis feketén, fehéren című rendhagyó talkshow keretében.

Csete Ilona

– Nem szívesen ülök. Ültem már annyit, mint varjú az ágon – poénkodott Ambrus Attila, de az Ázsia express idején szerzett barát, R. Kárpáti Péter törött karját látva ő is inkább a fotel kényelmét választotta a beszélgetéshez. A beszélgetőpartner felvezetőjében úgy fogalmazott, Ambrus a büntetés-végrehajtás célját maradéktalanul teljesítette. Nem zsiványságot tanult, hanem diplomát és szakmát szerzett az iskolapadban. Szabadulásakor barátai jóvoltából nem hajléktalanszállón kezdhetett új életet. Műhelyt építettek, és a Viszkis munkához látott.

A szerző felvételei.

– Nem azért vagyok itt, hogy reklámozzam a bűnt. Amit csináltam, arra nem vagyok büszke. Amit elkövettem, azért ültem elég vastagon. Számokban kifejezve: 6 év alatt 195 milliót raboltam, 17 évre ítéltek – sorolta a közlékeny, megnyerő, „nagydumás” Viszkis, majd meglepő fordulatot vett a gyorsan interaktívvá vált találkozó. A róla készült filmet sokan látták, ám arra kérdésre, kinek nem tetszett, egy helybéli férfi felnyújtotta a kezét. Megindokolta, majd a Viszkis visszafizette a mozijegye árát.

Kiállítást rendezett kerámiáiból Ambrus Attila, sok érdeklődőt vonzott.

Arról is szó volt, hogy Ambrus Attila mennyire megosztó figura. Voltak, akik rablásai idején szurkoltak neki, más ma is imádkozik (banki alkalmazott), hogy a pokolba kerüljön. A piaci vásározók se kedvelik, hiszen médiafelületeinek köszönhetően kelendőbb az ő portékája.

Ambrus Attila elárulta, mi vezette őt a bűn útjára. Nem kósza gondolat.

– Amikor embertársaimra fegyvert fogtam, odáig nem volt egyszerű utam. Gyerekként mindent elloptam, voltak balhéim. Sok bűnügyi témájú könyvet olvastam. Volt egy értelmiségi családból származó barátnőm. A szülei azt kérdezték tőlem, milyen perspektívát tudok nyújtani a lányuknak. A szót se ismertem. Akkoriban a tuti bizniszem – medvebőröket csempésztem Romániából – is bedőlt, a bevételeim elapadtak. Játékfüggőségemhez is kellett a pénz. A bankbiztonság nem volt tökéletes, az őrök képzettsége sem 1993 környékén. Dolgozott bennem a pénz, az adrenalin. Raboltam. Volt, hogy virágcsokorral érkeztem a bankba, mert abban volt a fegyverem, majd mentem edzésre. Jól éltem a mások pénzén, rengeteg élményt gyűjtöttem. Ha nem kapnak el, teaszűrővé lőnek vagy nem tudom.

A börtön mentette meg – állítása szerint. Apja meghalt, de csak az zakatolt a fülében, amit ő mondott: Fiam, a börtönben fogsz megrohadni!

– Ha nem változok, igaza lesz! Nem akartam, hogy beváljon a jóslata. Az ingerszegény környezetben, a kopasz falak és gazemberek társaságában, ahol az erő nyelvén lehet csak kommunikálni, hogy lehet ezt túlélni? Tizenhét éven át kártyázással? A börtön hierarchiájában lehetsz valaki, de ha szabadulsz, a kinti, szabad életben senki leszel. Ez járt a fejemben. Szalmafonást és fazekasságot lehetett tanulni. Én az utóbbit választottam. Szabadulásomkor 37 ezer forintom, 24 doboznyi kerámiám volt és az eszközeim. Ez volt a kezdő tőkém, amivel az első vásárban 500 ezer forintot kerestem.

A többit már ismerik az olvasók. A médianyilvánosságot mindig is jól kezelő Viszkisről könyv jelent meg, film készült, miközben szorgalmasan készíti a kerámiáit. Feleségével éppen babát várnak. Kislányuk lesz.

– Nem tagadok le semmit. Ha a kislányom felnő, én akarom elmondani neki, milyen életet élt az apja. Ahogy én is, ő is okuljon belőle. Az én utam nem követendő.

Az élet fintora: bankbiztonsági cég arca

Ambrus Attilát szabad emberként imádták a nők. A börtönévek alatt több száz levelet kapott (de nem kézhez).

– Mindenki gyereket akart nekem szülni. Azt gondolhatták, valahol az elásott pénz vár majd ránk – mondta nevetve.

Egykori elfogásakor mérlegelt a Viszkis: nem tanúsít ellenállást, különben szitává lövik. Azóta arra is rájött, nincs tökéletes bűntény. Akkoriban kihasználta a bankbiztonság hiányosságait, amiből okulva a szakemberek nagyon erős védelmi rendszereket dolgoztak ki. Az élet fintora: Ambrus Attila egy dán bankbiztonsági cég arca.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában