battonya

2018.09.18. 15:55

Felfüggesztett börtönre ítélték az embercsempészt

A Battonyai Járásbíróság előtt jogerős ítélet született N. N. vádlott ellen embercsempészés bűntette miatt indult büntetőügyben – tájékoztatta hírportálunkat közleményében a Gyulai Törvényszék.

Fotó: Képünk illusztráció

A bíróság a hétfői tárgyaláson bűnösnek mondta ki a vádlottat embercsempészés bűntettében. Ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 1 év Magyarország területéről kiutasítás büntetésre ítélte. A bíróság a börtönbüntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság rendelkezett a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelése esetére a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, valamint az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról. Ezen túlmenően kötelezte a vádlottat, 74 ezer 266 forint bűnügyi költség megfizetésére, míg 33 ezer 350 forint bűnügyi költség az állam terhén maradt.

Az ítéleti tényállást a bíróság a vádiratban foglaltakkal egyezően állapította meg, amelyet az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlott Belgrádban megismerkedett egy koszovói állampolgárral, akivel megbeszélték, hogy Ausztriába szeretnének eljutni, de legálisan egyikük sem léphet be az Európai Unió területére, mert nincsenek rendben a papírjaik. Ezért elhatározták, hogy a határőrizeti szervek megkerülésével lépnek be az Európai Unió területére, Magyarország felől. Szeptember 15-én este érkeztek meg busszal Szabadkára, majd taxival a határ közelébe közlekedtek. A vádlott és társa ezt követően gyalogosan jutottak Románia területére, majd onnan a román–magyar államhatárt a határőrizeti szervek megkerülésével lépték át, és Magyarországra jöttek.

A vádlott és társa gyalogosan, a zöldhatáron át érkezett hazánkba. Képünk illusztráció

A vádlott korábban egyik ismerősével megbeszélte, hogy Battonya környékén gépjárművébe felveszi, és Ausztriába szállítja, mivel ő és a felesége is Ausztriába kívántak eljutni Szerbiából. A megbeszéltek szerint a vádlott az ismerősével telefonon felvette a kapcsolatot, és vele Battonya külterületén éjfél körül találkozott. Ekkor megkérte ismerősét, hogy ne csak őt, hanem társát is vigyék magukkal, aki ebbe beleegyezett. A vádlott nem tájékoztatta ismerősét arról, hogy sem ő, sem a vele lévő személy nem léphet be az Európai Unió területére. A vádlottat és a társát szállító személygépkocsit szeptember 16-én hajnali fél egykor vonták rendőri ellenőrzés alá.

A Battonyai Járási Ügyészség a vádlottat a bíróság elé állította, és a Battonyai Járásbíróság az ügyben nem egészen két nappal a cselekmény elkövetése után hétfőn jogerős ítéletet hozott.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában