Lekapcsolták a halogént

2018.09.14. 13:56

Döntött az unió: kivezetik az izzók húsz százalékát a piacról

Az Európai Bizottság rendelete alapján idén szeptember elsejétől betiltották a halogénizzókat, a raktáron lévő készlet azonban még értékesíthető. A kivonásnak környezetvédelmi oka van, ugyanis ezen termékek ötször annyi energiát használnak, mind például a LED-es fényforrások, valamint jóval több hőt termelnek. A halogének kiszorításával 15 millió tonnánál is több szén-dioxid-kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.

Hírlap-összeállítás

Szakértők szerint egy korszak zárul le az otthonok és a közterületek világításának történetében azzal, hogy hatvanesztendős „pályafutása” után eltűnik az EU területén működő boltok polcairól a halogénizzó. A tiltólistára került termék egyébként máig jelentős szeletet tudhat magának a magyar fényforráspiacon. Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke szerint mintegy 20 százalékot képviselhet az arányuk.

A tiltott típus helyét várhatóan a LED-es technológia veszi át, hiszen az ilyen izzókról elmondható, hogy nagyjából annak az energiamennyiségnek a 20 százalékát igénylik teljesítményükhöz, mint amennyit a halogénes változatok felvesznek. Ráadásul, míg egy halogénizzó átlagos élettartama 2 év, egy LED akár 15 évig is működik. Így annak magasabb költsége már egy év után is megtérülhet az energiaszámlákon való spórolással.

Balogh János Miklós, a Magyar Elektrotechnikai Egyesületet békéscsabai elnöke lapunk megkeresésére elmondta, a nemzetközi döntés alapján ütemterv szerint vonják ki a különböző típusú fényforrásokat, ugyanis az összes fényforrás jellemzően olyan anyag bevonásával készül, mely anyag a környezetbe kerülve (egy esetleges sérülés következtében) környezetkárosító hatással bír. A sort a normál, azaz a volfrámszálas termékek kezdték, most a halogének következnek, de végeredményben idővel minden olyan izzó lekerül a polcokról, amely ólmot vagy higanyt tartalmaz.

Lassan otthonainkban is búcsút mondhatunk az elavult, C-energiaosztályú halogénizzóknak. /Illusztráció: Shutterstock/

– A tudomány mai állása szerint jelenleg a LED-es technológiával gyártott fényforrások azok, melyek nem mutatnak szennyeződést. A többi előbb-utóbb felkerül erre a listára, a gyártása meg fog szűnni. A LED egyébiránt a legjobb hatásfokkal üzemelő, fényt előállító terméknek nevezhető. Tehát amellett, hogy nem szennyezi a környezetet, sokkal jobb a fényhasznosítása (150 lumen/watt), mint a halogénnek (80 lumen/watt). Ráadásul rendszerbe szerelhető, ezért komoly lámpatesteket lehet belőlük készíteni – fogalmazott az elnök.

A szeptember egytől érvényben lévő tiltás nagyobb mértékben a civil szférát érinti, hiszen hazánkban nem jellemző a halogén fényforrás közterületeken való alkalmazása. A lakásokban, a kisebb boltokban, éttermekben viszont annál több van belőlük, mert a hagyományos izzók forgalomból való kivonása óta, azaz két éve a LED-es és a kompakt termékek mellett a halogéntechnológiával készülteket is keresték a vásárlók.

Bozsák János, a Mentalvill épületvillamossági vállalat beszerzési vezetője lapunk megkeresésére elmondta, a raktárkészlet kiárulása után két típus, a LED és a kompakt közül választhatunk, melyek gond nélkül beszerelhetők a sztenderd foglalatokba.

A szakember szerint azok, akik megszokták a hagyományos fényt, inkább az utóbbihoz ragaszkodnak, viszont ezeknek a fényforrásoknak 20-25 másodpercre is szükségük van a bemelegedéshez, így olyan helyiségekben, ahol egyből szükséges a fény – ilyen például a kamra, a WC – nem túl praktikusak; ellenben a LED egyből adja a fényerőt.

Izzó nem kerülhet szemétbe

A gyártók­nak, a forgalmazóknak kötelező a hulladék visszavétele, azt hasznosítaniuk kell. Ebben nyújt segítséget az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 2012-ben helyezték üzembe Európa egyik legmodernebb fénycsőhulladék-feldolgozó üzemét Mezőkovácsházán. A vállalat kampányaiban arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól, izzóiktól.

Kovács Béla ügyvezető lapunk érdeklődésére elmondta, idén július végéig 4881 kilogramm használt fényforrást gyűjtöttek be Békés megyében. 390 partnerüknél lehet környezettudatosan megszabadulni a már elhasznált, elromlott fényforrásoktól. Megnézve a listát, abban szerepel az áramszolgáltató, több barkácsáruház, bevásárlóközpont. Civileknél, zöldköröknél, sőt egészségügyi intézményekben, drogériákban, egyéb önkormányzati intézményekben, boltokban, gyárakban, üzemekben, hotelekben, oktatási intézményekben is érdemes tájékozódni, körbenézni. De vannak veszélyes hulladékot begyűjtő vállalkozások, szép számmal villamossági kiskereskedők, üzletek, lámpaboltok is partnereik között.

Mi a helyzet a településeken?

Bár a megye közterületein jellemzően nátriumlámpákat vagy kompakt fénycsöveket használnak, a települések szép lassan átállnak, illetve átállnának a LED-technológiára.

Orosházán például már nem található halogénizzó, sőt, az önkormányzat fejlesztései során már kifejezetten LED-lámpatestekben gondolkodik. Az Eötvös téren, illetve a Március 15. téren már ilyeneket szereltek fel.

Medgyesegyháza önkormányzata az elmúlt huszonöt esztendőben jelentős lépéseket tett a fényforrások, világítótestek korszerűsítése érdekében.

– Az 1990-es években újítottuk meg a közvilágítást Medgyesegyházán és Bánkúton. A halogén és egyéb közvilágítási lámpatestek többségét kompakt fénycsövekre cseréltük, illetve a polgármesteri hivatalban és az önkormányzat intézményeiben korszerű, energiatakarékos lámpatesteket szereltünk fel – nyilatkozta dr. Nagy Béla. Hozzátette, szeretnék tovább korszerűsíteni a közvilágítási hálózatot, figyelik a pályázati kiírásokat. A napokban próbajelleggel felszereltetnek néhány LED-technológiával készült fényforrást is.

Szabadkígyóson jóval a határidő előtt, már évekkel korábban lecserélték az izzókat, már egyetlen helyen sincs a tiltólistás eszközből. Minden utcában LED-ek biztosítják a közvilágítást, mint ahogy Füzesgyarmaton is.

Szeghalmon és Újkígyóson nátriumos és kompakt fénycsöveket használnak. Előbbi városban több mint 130 millió forintba kerülne ezek cseréje, így pályázat nélkül a LED-re való cserére még várni kell. Újkígyós a szolgáltatóval kötött szerződés alapján csoportos lámpacsere előtt áll, de forrás híján várhatóan ott sem a környezetbarát LED-es technológia irányába mozdulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában