gyermekétkeztetés

2018.09.04. 06:50

A menzán is megkezdődött a tanév

Itt az új tanév, a Gyermekélelmezési Intézmény is felkészült arra, hogy teljes kapacitással szolgálja a gyermekek étkeztetését. A most kezdődő tanévben is marad­ a Mintamenza és a gyerekek kívánságát teljesítő­ „kedvenc menü”, és a térítési díjak sem változnak. Az elmúlt időszakban pedig többféle karbantartást és felújítást is elvégeztek a konyhákon, olyanokat melyekre tanidőben nincs lehetőség.

Busi Ottó

– Az intézmény kötelező feladatot lát el, a nyári­ időszak nekünk úgy működik, hogy ebben az időszakban a négy konyhánkból általában csak egy üzemel, ez látja el a kötelező jellegű feladatokat. Ilyen például az iskolai szünidő alatt a nyári táboros és a szociális étkeztetés is – árulta a Gyermekélelmezési Intézmény vezetője.

Bíró Csaba elmondta, a fennmaradó három konyhában ilyenkor zajlanak a karbantartások, a kötelező tisztasági festést és a javításokat végzik el. Ezenfelül az egyik konyhában pedig egy nagyobb beruházást is végrehajtottak: egy meleg vizes korszerűsítés, kazáncsere történt, és sikerült a régi sütőket leváltani, valamint kisebb gázzsámolyokat is lecseréltek.

Bíró Csaba számolt be lapunknak az iskolakezdés kapcsán az aktualitásokról /Fotó: I. Gy./

– Amikor idén átvettük a tálalókonyhák működtetését és fenntartását is, akkor célként tűztük ki, hogy arra a szintre hozzuk ezek színvonalát, mint amilyen az intézmény alaptevékenységének a szintje is. Ehhez az egyik első lépésként a nyári­ időszakban sikerült beszerezni azokat a mosogatógépeket, melyek manapság már – úgy vélem – szükségszerűek a megfelelő, korszerű működéshez. A tervek szerint év végére mindegyiket beszerelik, van, ahol bontani kell és odavezetni a vizet, valamint az energiát, de van, ahol csak be kell állítani a gépet. Ha végeznek ezzel, akkor az összes tálalókonyhában biztosítva lesz, hogy mosogatógéppel lehessen elmosni a tálakat, az evőeszközöket. Ezzel is csökkentve az intézmény költségeit – mondta el Bíró Csaba.

Mindezek mellett megtudtuk, az intézmény több mint kétszáz alkalmazottja a nyári­ időszakra időzíti­ éves, hosszabb szabadságát, ilyenkor mennek el nagyobb ­pihenőre. A most kezdődő tanévvel kapcsoltban Bíró Csaba elárulta, a Mintamenza program változatlan feltételekkel folytatódik, és a „kedvenc menü” is megy tovább. Ez utóbbi a Lencsési­ Általános Iskolában kezdődik, első alkalommal húslevest és rántott sajtot készít a konyha egy kisdiák javaslata alapján.

Az intézményvezető a térítési díjakról is beszélt, mely elmondása szerint nem változik.

– Az önkormányzatnak lehetősége van egy évben kétszer változtatni a térítési díjakon, de hosszú évek tapasztalata alapján ezzel egyszer szokott élni. Most nincs változás, ugyanazon az áron kapják a gyerekek az étkeztetést, mint korábban. A szülőnek a nyersanyagköltséget és az áfát kell megfizetnie, a megyei jogú városok közül egyébként Békéscsabán a legolcsóbb az étkeztetés – mondta el a díjakkal kapcsolatban Bíró Csaba.

Hozzátette, az intézmény iskolaidőben nagyságrendileg 9,5 ezer adag ebédet főz naponta, ez a reggelivel, tízóraival és uzsonnával kiegészítve pedig körülbelül napi 15 ezer adag ételt jelent.

Tovább fejlesztenék a konyhákat

Bíró Csaba a jövőbeli tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, fő céljuk a konyhák fejlesztése, az ötven-hatvan éve épült konyhákra ugyanis ráfér a felújítás. Elmondása szerint a legtöbb helyen a megfelelő páraelszívás még nem biztosított, ezenkívül a konyhatechnológiát sem ártana fejleszteni.

– Minél korszerűbb a konyha, annál kevesebb költséggel tudjuk az ételeket elkészíteni, például az újabb gépek jóval kevesebb energiát használnak – tette hozzá az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában