elhullott állatok

2018.08.01. 06:40

Sanyi szamár is elpusztult nemrég Pósteleken

Több állat is elpusztult az elmúlt időszakban a pósteleki állatsimogatóban, vélhetően azért, mert a jószágokat a látogatók közül néhányan nem megfelelő táplálékkal etették.

L. B.

Előbb egy kecske, aztán egy birka, majd Sanyi, a szamárcsődör, aki a legrégebbi lakó volt – sorolta Vozár Márton, az állatsimogatót üzemeltető Pósteleki Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, hogy milyen állatok hullottak el az elmúlt időszakban. Az elmúlt héten pedig az egyik ló pusztult el, teljesen fel volt fúvódva. Hozzátette: az állatok teljes stresszben élnek, érzik, hogy valamilyen baj történt társaikkal, amiket meggyászoltak, megható volt, amint kísérték a tetemet szállító kocsit.

Vozár Márton a helyszínen beszélt a problémáról. Fotó: I. Gy.

Vozár Márton megmutatta a táblát, amelyen olvasható, hogy mit lehet és mit nem szabad adni a jószágoknak. Azon az szerepel, hogy a látogatók ne etessék konyhai hulladékkal, illetve káposzta-, saláta- és kenyérfélékkel az állatsimogatóban lévő háziállatokat. Ő is kifejezetten kérte, hogy olyan élelmiszerrel se etessék a jószágokat, amiket nehezen emésztenek meg: ilyen a sült burgonya, a rántott hús, a párizsi és a felvágott műanyag bélben, a kenyér és a péksütemény.

Hozzátette: a dámvadaknak pedig tilos gyümölcsöt adni, a zöldségfélék közül is csak olyat, ami a természetben megtalálható – a karfiol, a káposzta, a saláta és a spenót nem ilyen. Tapasztalt olyat is, hogy valaki műanyagba csomagolt étellel kínálta a jószágokat, mint ahogy olyat is, hogy tujával vagy tiszafával, azt gondolva, hogy az úgyis zöld – ezek is tilosak.

– Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg tiltó tábla látható Pósteleken, de sajnos muszáj, hiszen nem lehet a jószágoknak olyat adni, ami árt nekik – ecsetelte az ügyvezető. Kiemelte, hogy a szakemberek szerint az elpusztult állatok egészségesek voltak, semmi előjele nem volt annak, hogy szinte egyik napról a másikra elhullanak. Vozár Márton szerint pedig nem lehet véletlen, hogy szinte sorozatban ennyi jószág pusztult el, emberi rosszindulatot sejt a történtek hátterében.

Az ügyvezető zárásként köszönetet mondott azoknak a látogatóknak, akik az állatok számára fogyasztható ételeket és takarmányokat vittek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában