családok éve

2018.08.20. 20:08

Saját családjukban nőjenek fel a gyermekek!

A családok évét ünnepeljük idén Magyarországon. Ennek apropóján Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője mondta el lapunknak, hogyan nyújtanak segítséget.

V. E.

A központban két éve történt jelentős változás, amikor 2016. január 1-jétől a békéscsabai önkormányzat vette át annak fenntartását, ami a gyermekvédelmi törvény módosítása után történt meg.

Innentől a családsegítés több rétegben működik. Az egyik a család- és gyermekjóléti szolgálat, a másik a család- és gyermekjóléti központ. Ezeknek köszönhetően két szinten tudnak foglalkozni a gyermekekkel. Az előbbi a kisebb problémák esetén nyújt segítséget, az utóbbi a hosszan tartó veszélyeztető tényezőknél van jelen, ahol a gyámügy is csatlakozik a munkához, például óvodai, iskolai, házi gyermekorvosi vagy védőnői javaslat alapján.

Sokszor egy kis odafigyeléssel is rendezhetők a gondok. Illusztráció: Shutterstock

A cél mindig az, hogy a gyermekek a saját családjukban maradhassanak, ezért inkább a hiányosságok pótlására, a problémák megoldására és a lakókörnyezet alkalmassá tételére törekszenek a szakemberek. Sok esetben elegendő egy kis odafigyelés, törődés és támogatás a bajbajutottaknak ahhoz, hogy a helyzetük rendeződjön.

Több alkalommal segítettek már várandós anyákon, akiknek nem volt semmijük, nem tudtak megfelelően készülni újszülöttjük érkezésére. Varga Éva elmondta, ilyenkor sem az a cél, hogy a kisbabát ne adják haza születése után, hanem, hogy az anyával közösen beszerezzenek mindent, ami a gyerek fogadásához szükséges. A Lencsési lakótelepen működtetett adománypont az ilyen esetekben kulcsfontosságú lehet, hiszen ide bárki beviheti a szükségtelen dolgokat – ruhát, ágyneműt, edényt, lakásfelszerelést és bármit –, ami használható, illetve korhű.

Az adományokon kívül a kríziskeretből segít még a családsegítő a bajbajutottaknak. Ezt egy rászoruló évente három alkalommal igényelheti tőlük többek közt gyógyszerkiváltásra vagy élelmiszerre. Ezeken a segítségnyújtásokon túl a családsegítő munkatársai tanácsadásban is nagy szerepet vállalnak. Ha valaki nem boldogul egy hivatalos irat kitöltésével vagy csak nem tudja, hogy milyen szervezethez forduljon problémájával, azt helyben megoldják vagy a megfelelőhöz irányítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában