ínyencségek

2018.08.23. 06:40

Papucstól a tükörig: mindenhez remekül passzol a szilva

Szinte alig akad olyan ház a megye településein­, amelynek kertjében legalább egy szilvafa ne állna­, az ágakon pedig ne roskadoznának a kék vagy lila húsú, illatos, zamatos gyümölcsök. Hogy javarészt ne csak a cefréshordóban kössenek ki az egyébként a rózsafélék családjába tartozó­ csonthéjasok, ezért kedvcsinálónak következzék egy hagyományos, egy közkedvelt és egy modern feldolgozási forma, méghozzá azon három szakmabelitől, akik a közelgő szarvasi szilvafesztiválra meghirdetett receptverseny zsűrijét alkotják ebben az évben.

Balázs Anett

MTI Fotó: Balázs Attila

A tiszaföldvári ­Erdős Hanna negyedik alkalommal vesz részt a finomságok rangsorolásában. A négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok mestercukrász a hagyományos hájas tésztából hajtogatott, igazi üstben főtt szilvalekvárral töltött szilvás papucsra esküszik. Szerinte ennél jobbat ki lehet találni, de nem érdemes.

– Mindenekelőtt azt javaslom, ha valakinek van szilvája, a gyümölcsöt kell tartósítani ahhoz, hogy ne csak most, a szezonban, de később – akár karácsonykor – is tudjon süteményt vagy bármit készíteni. Én hagyományőrző vagyok a konyhában, így számomra egyértelmű, hogy szilvalekvárt kell készíteni a gyümölcsből, mégpedig azt, amelyiket másfél napon keresztül főzik és amelyikben megáll a kanál. Ez akár több évig is remekül eláll a kamrapolcon – árulta el Erdős Hanna.

A szilvából készülhet lekvár, püré, de akár ínycsiklandó sütemény is. MTI Fotó: Balázs Attila

Sárkány Mihály immáron közel negyven esztendeje cukrász, 1984-ben tette le a mestervizsgáját, azóta látja­ el finomságokkal vásárlóit Kondoroson. Mint mondta, hogy ne kelljen sokat vacakolni, ezért szívből ajánlja a felvert tésztát, ami hasonló a brownie-hoz. Ezt házasítja a szilvával.

– A műhelyemben folyamatosan gyártunk szilvás süteményeket. Nehéz felverteknek nevezzük, ami tulajdonképpen nem piskóta, de nem is linzer. Tepsiben kisütjük, rápakoljuk a szilvát, megszórjuk cukorral és egy kis fahéjjal. De a sorrend változhat, azaz ha alulra megy a szilva, rá cukor, fahéj, majd végül a tészta, így is egy igazi finomságot kapunk. Ez egy pikk-pakk gyors sütemény, ami igen közkedvelt és egyszerű megsütni. A szilvalekváros kiflit is nyakló nélkül készítjük, az emberek egyszerűen nem tudják megunni­. A legegyszerűbb változatát a boltban is kapható leveles tésztából bárki elkészítheti, hiszen nem kell mást tenni, csak kinyújtani, háromszögalakokra felvágni, megtölteni, feltekerni és sütőben kisütni – részletezte Sárkány ­Mihály. Hozzátette, a kelt tésztából készült kiflivel szembeni előnye, hogy ez akár két-három nap múlva is ugyanolyan ízletes marad, mert nem szárad ki.

Farkasinszki Ildikó először vesz részt a sütemények bírálásában a szarvasi szilvanapokon. Az egykor jogászként is dolgozó cukrász egy nem csak ízében, de küllemében is gyönyörködtető finomságot ajánl a háziasszonyok figyelmébe.

– Az én kedvencem mostanában a szilvás mousse torta tükörglazúrral. Különlegessége, hogy a fehércsokoládéból, tejszínből és zselatinból készült bevonata annyira fényes lesz, hogy a tükörképünket is megláthatjuk benne. A bele való gyümülcsbetéthez a szilvát megsüthetjük, de pürét is készíthetünk belőle, amit fahéjjal, tonkababbal vagy akár chilivel is ízesíthetünk – részletezte Farkasinszki Ildikó.

A kedvenc süteményeket is keresik a szilvanapokon

A XXI. Szarvasi Szilvanapok receptversenyének zsűritagjai idén is bevállalták azt a feladatot, hogy a beküldött szilvás süteményreceptekből kiválasztják a legjobbakat. A megmérettetésre négy kategóriában lehet nevezni, melyek között a hagyomány- és az egészségmegőrzés is hangsúlyt kap. A recepteket fotókkal ellátva szeptember elsejéig lehet beküldeni, de aki úgy gondolja, a süteménysütés folyamatáról készített videójával is nevezhet. Jelentkezés: www.szilvanapok.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában