Dinnyefesztivál galériával

2018.08.05. 19:50

Ismét a dinnye körül forgott minden Medgyesegyházán

Immáron huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a nagy hagyományokkal rendelkező Medgyesegyházi Dinnyefesztivált a hétvégén. Az idei dinnyelovag címet Gulyás Bernát érdemelte ki, a legtökösebb dinnyés pedig Nagy Tibor lett, aki egy 43 kilós dinnyét vitt be a programra.

Papp Gábor

Csaknem negyedévszázada elhatároztuk, hogy életre hívunk egy olyan programot, ami elsősorban településünk szorgalmas dinnyetermesztőiről szól, értük létezik – idézte fel a rendezvénysorozat előzményeit lapunknak dr. Nagy Béla polgármester. A településvezető elmondta, nagyon büszke azokra a gazdálkodókra, termelőkre, akik a dinnyetermesztés rendkívül nehéz és munkaigényes tevékenységével foglalkoztak korábban, illetve foglalkoznak napjainkban is.

– Munkájuk tiszteletreméltó, amivel elvitték Medgyesegyháza jó hírét messzeföldre, az országon belül és a határokon kívül is – fűzte tovább a gondolatot a polgármester. – Ennek köszönhető, hogy városunk nevét országszerte és külföldön egyaránt ismerik. Kevesen tudják, hogy a program Békés megye első fesztiváljaként indult el, ahová kocsioszlopokban érkeztek a vendégek Gyula, Békéscsaba és Orosháza felől.

Fotók: Kiss Zoltán

Dr. Nagy Béla kérdésünkre kifejtette, az elmúlt huszonnégy év sok mindenben változást hozott.

– Huszonnégy éve tényleg csak a dinnye körül mozgott minden – ecsetelte. – Uniós csatlakozásunkkal párhuzamosan azonban megjelentek például a spanyol, a görög, a török versenytársak, amivel párhuzamosan, a megnövekedett költségek miatt többen abbahagyták a dinnyetermesztést, a korábbi egy-két hektáros, egy-két holdas családi gazdaságok jelentős része már nem működik. A kevesebb termelő nagyobb területen dinnyézik, hiszen a fejlesztések, a gépesítés így hatékony. Rengeteg fesztivál is elérhető már Békés megyében. A dinnyefesztivál azonban megmaradt a mi ünnepünknek, összetartozásunk eseményének.

Farkas Gyulától, a helyi művelődési ház és könyvtár igazgatójától megtudtuk, hogy pénteken amatőr könnyűzenei fesztivált rendeztek az Egyéni és Társadalmi Felelősségvállalásért Alapítvány (ETF) koordinálásával. A zenekarok bármilyen könnyűzenei műfajban jelentkezhettek, az esemény pedig a bemutatkozásra és a többi csapat megismerésére is lehetőséget biztosított. Fellépett sztárvendégként a Balkán Fanatic, a napot pedig diszkó zárta.

Szombaton lovagi tornával startolt a dinnyefesztivál. Farkas Gyula ennek kapcsán elmondta, a feladatokat huszonnégy éve úgy állították össze, hogy bemutassák a dinnyetermesztés nehéz és fáradságos munkáját. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi mindennek kell történnie, hogy a finomság eljusson a fogyasztókig. Dinnyeddobozolás, -pakolás, -zsonglőrködés, – saccolás és –kóstolás szerepelt a versenyszámok között. A kihívásokban Gulyás Bernát teljesített legjobban, így őt ütötte a Dinnye Lovagrend tagjává dr. Nagy Béla polgármester, a hagyományos ceremónia részeként.

Ötletes figurák és ínyencségek

Farkas Gyula kiemelte, a rendezvényen természetesen a dinnye körül forgott minden. A kiváló alapanyag segítségével ötletes figurákat készíthettek az érdeklődők. Ínyencversenyt is hirdettek, amelynek részeként dinnyéből készült ételekkel és italokkal mérethették meg magukat a vállalkozó kedvű gasztronómiakedvelők. Ugyancsak hagyománynak számít, hogy megválasztják a legtökösebb dinnyést. Ezt a címet mindig az veheti át, aki a legnagyobb dinnyét viszi be a fesztiválra. Ebben az évben ezt Nagy Tibor tette meg, aki vezetéknevének megfelelően egy nagy, 43 kilogrammos dinnyével örvendeztette meg a szervezőket és a látogatókat.

– A fesztivált hagyományosan a szezon végén, vége felé szervezzük meg, hogy a termelők számára a nehéz, fáradságos munka után egy kis kikapcsolódást biztosítsunk – hangsúlyozta a közművelődési szakember. – Szombaton a Dolly Plusssz és az Emelet Projekt adott koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában