hőség

2018.08.02. 13:50

Egyre többen szereltetnének légkondicionálót otthonaikba

Manapság a légkondicionáló berendezések egyre népszerűbbek, ráadásul a mai készülékek legtöbbje már nemcsak nyáron használható, de télen is jó szolgálatot tehet.

Busi Ottó

– Általánosan a 23–25 fokos hőmérséklet elfogadható a legtöbb ember számára. Többször hallani, hogy 7–8 fokkal a külső hőmérséklet alá állítsuk be a klímát, de egy 35 fokos külső hőmérsékletnél még ez is 28 fok, ez pedig még meleg, nem kellemes, és igen megterhelő a legtöbb ember számára – mondta el Csjernyik Tamás, a CsT-Klíma Kft. ügyvezetője.

A szakember az árakkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, az elvárásoktól és a készülék tudásától függően nagyságrendileg kétszázezer forinttól indulnak a klímák, ennyibe kerülnek azok a mai, modern alapkészülékek, melyek egy nagyobb, 100 négyzetméteres lakásnál is megfelelők lehetnek. Ehhez jön még a szerelési költség. Érdekességként megemlítette, hogy napjainkban nagyon népszerű a wifis kapcsolat, ilyenkor távolról, okostelefonról is szabályozható a készülék és a hőmérséklet. Ez ma igen keresett kényelmi funkció, nagyon sok klíma már alapból tudja, vagy felárért lehet vásárolni mellé – tette hozzá.

Klímaszezon van, sok megrendelése van ilyenkor a szakembereknek, így várni kényszerülnek az ügyfelek.

– A mai hűtő-fűtő készülékek akár mínusz 35 fokig is használhatók, de a jellemzően hétköznapi használatra gyártott alapklímák mínusz 15 fokig üzemeltethetők. Ezek egyébként a téli szezonban akár kedvezményes áramtarifával is működtethetők, az úgynevezett H-tarifa az áramszolgáltatóknál igényelhető a lakosság számára. Ilyenkor külön mérőórát szerelnek fel, és ezután a normál tarifához képest fél áron számlázza a klíma által fogyasztott energiát a szolgáltató – árulta el Csjernyik Tamás.

Elmondása szerint az igénylés után az áramszolgáltató partnere, egy arra jogosult szerelő építheti ki a rendszert. A legfontosabb jellemzője pedig, hogy nem érhető el egész évben: kizárólag a fűtési szezonban, október 15-től április 15-ig vehető igénybe ez a kedvezmény, viszont ezt a szolgáltató automatikusan kapcsolja ki-be, a fogyasztónak a kiépítés után már nincs más dolga, csak használni a készüléket.

A szakember szerint amennyiben klímával és a kedvezményes tarifával fűtünk, akkor egy nem túl kemény télen nagyságrendileg 15 ezer forintos számlával számolhatunk havonta, a hűtés pedig egy 4–5 ezer forintos pluszt jelent az áramszámlánál a nyári szezonban.

– Aki most szeretne klímát, az nálunk egyhetes várakozási idővel számolhat. Tapasztalataim szerint azonban ahogy a hőmérséklet nő, úgy emelkednek az igények is, így ez a jelenlegi helyzetre vonatkozik, később a várakozási idő akár növekedhet is. Az augusztusi csúcsban, amikor 35–40 fokos hőmérséklet várható, akár ennek a duplájára, két hétre is nőhet a várakozás – hívta fel a figyelmet az ügyvezető.

A szakember úgy látja, egyre elfogadottabbak és népszerűbbek a klímák régiónkban, többen szereltetnek fel ilyen készüléket otthonukba is.

Illusztrációk: Shutterstock

– Ha nincs is kánikula, mint mostanság, akkor is hasznosak a klímák. Ezek a készülékek arra is jók, hogy azt a fülledt levegőt, amit a napokban is tapasztalni lehetett, megszüntessék. Mivel a klímák párátlanítani is tudnak, így kellemesebb, könnyebben elviselhető környezetet tudnak teremteni, akár hűtés nélkül is – mondta el érdeklődésünkre Csjernyik Tamás.

Megjegyezte, felszerelés után, rendszeres karbantartás mellett a mai készülékek 10–12 évet működnek gond nélkül, utána azért már előfordulhatnak kisebb, esetenként nagyobb problémák. A karbantartás emiatt is fontos, a klíma tisztítása viszont az egészségünk megőrzése érdekében is ajánlott. A fűtésre is használt klímát évente minimum kétszer, a kizárólag hűtésre igénybe vett készüléket elég csak a nyári szezon előtt, évente egyszer tisztítani.

Klímaháború az irodákban

Az ideális hőmérséklet örök munkahelyi vitatéma. Kutatók szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték, és a gépelés során csupán 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Az ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő csupán alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett. A teljesítmény ilyen csökkenése óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára – közölte az LG Magyarország.

Persze, a feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A magasabb hőmérséklet nem jelent szaunahőfokot: 27 Celsius-fok felett például romlanak a matematikai képességek. Nemek szerint szintén van különbség abban, hogy milyen hőmérséklet számít komfortosnak: a megkérdezett nők átlagosan 22, a férfiak 21 fokot tartanak ideálisnak az irodai munkához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában