verseny

2018.08.11. 19:53

Büszke lehet a tudására minden szántó-vető gazda

Veterán mezőgazdasági gépek felvonulására ébredtek az orosháziak szombaton.

Cs. I.

Ők és a regionális szántóversenyre jelentkezők idén a székkutasi határ helyett Orosháza szomszédságában, a 47. számú főút mellett kijelölt parcellák mentén gyülekeztek, ott hirdette meg az Orosházi Gazdakör és az Agrár Pláza a VIII. regionális szántóversenyt. Horváth József gazdaköri elnök köszöntötte a sokadalmat, emlékeztetve, hogy az orosházi földművesek már 1867-ben szerveztek ilyen eseményt. Dávid Zoltán polgármester úgy fogalmazott, a szervezők kitettek magukért, hiszen a környék megtelt nézelődőkkel, a versenyre készülődőkkel. A gépek mellett nosztalgiáztak sokan, felidézték, régen is mennyire nehéz kenyérkereső tevékenység volt a földművelőké. Ma se könnyű.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a rendezvény fővédnöke a megnyitón elmondta, a jó talajállapot az egész évi termés meghatározója. A szántás ősi, talajkultúrtörténeti tevékenység. Mindegy, hogy lóvontatású kisekével, vagy a mai, XXI. századi gépekkel végzi a gazda. Büszke lehet a tudására.

– Nemes versengés ez, szinkronban van a technika és az emberi felkészültség – ezt már dr. Kulcsár László a gazdakörök megyei elnöke tette hozzá, kiemelve, hogy a termelőtől korunk megköveteli az univerzális tudást. S mivel az időjárás ma már kiszámíthatatlan helyzetek elé állítja a földművelőket, fokozottan kell figyelni a talajmunkára.

A megnyitó idejére szinte megtelt a környék kíváncsiskodókkal, kisgyermekes családok is érkeztek, akik kipróbálták a matuzsálemi korú gépeket, a morzsolót, a kézi ekét, felültek a traktorokra. A verseny előtt a nevezők gépeiket készítették fel, hogy a zsűri elvárásainak, a verseny kiírásainak maximálisan megfeleljenek majd.

 

A 35 versenyzőnek (6 kategóriában figyelte a zsűri a munkájukat) 3 óra állt a rendelkezésére, hogy a parcellát felszántsa a szabályrendszer alapján.

Lovas fogattal is felidézték a régmúltat, de munkába álltak veterán traktorral is a versengők.

A Magyar Szántóverseny Egyesület elsődleges célja az ilyen programokkal, hogy a hazai mozgalmat kiszélesítse a régi értékek megtartásával és új szakmai partnerek bevonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában