békéscsaba

2018.07.28. 06:50

Veszélyes utakon: üzekednek az őzek

Július közepétől heteken át találkozhatunk az utak mellett kószáló és arra kifutó őzekkel. Megkezdődött ugyanis az őzek násza, és ilyenkor az egyébként szelíd és óvatos vadak veszélyérzete jelentősen lecsökken. Az őz egyike legelterjedtebb hazai vadállatainknak, országosan több százezer, míg megyénkben több tízezer példány él.

Busi Ottó

A következő hetekben gyakran találkozhatunk őzekkel az utak környezetében, és gyakori jelenség, hogy az egymást kergető őzek – a veszélyérzet teljes hiányában – az utakra is kifutnak. Ennek oka az őzek nászában rejlik. Ilyenkor az intenzíven és kiszámíthatatlan irányban kergetőző állatok bármikor keresztezhetik az autóval közlekedők útját. Ennek következtében a vadelütéses balesetek száma jellemzően megnő – áll az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) felhívásában.

Külföldön és belföldön egyaránt megszaporodnak az állatok párzási időszakában a vadgázolásos balesetek /Illusztráció: Shutterstock/

E szerint az őzelütések túlnyomó többségében a vadállat sérül meg, míg a gépkocsiban anyagi kár keletkezik. Időnként azonban olyan vadelütésekről is hallhatunk, melyek személyi sérüléssel vagy éppen halálos tragédiával végződnek. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság úgy tájékoztatott, megyénkben heti rendszerességgel fordul elő, hogy vadelütéssel kapcsolatos közúti közlekedési baleset történik. Ezek többségében anyagi kárral járó esetek, de előfordul az is, hogy személyi sérüléssel végződnek.

Zuberecz Tibor megyei fővadász elmondta, az őzön kívül jellemzően a fácánok és nyulak idéznek elő veszélyhelyzetet az utakon, míg az erdősebb területeken főleg a gímszarvasok okoznak problémát.

– Az őzek üzekedése megyénkben általában július közepétől augusztus közepéig tart. A párzási aktivitás zömmel az esti, éjszakai, illetve hajnali órákra esik. Érdemes ilyenkor fokozott óvatossággal vezetni, mert hazánkban nagyságrendileg 360 ezer, míg megyénkben körülbelül 40 ezer őz él – árulta el a Zuberecz Tibor.

Elmondása szerint, ha megtörtént a baj, mivel a vad és gépjárműütközések is közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, a helyszínelés adatai pedig nagyban segíthetik a vitás kérdések eldöntését. A terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is tájékoztatni kell. Ebben a tapasztalatok alapján a rendőrség segítséget ad a balesetben érintett autósnak.

– Amennyiben egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak teljes körű casco-biztosítás téríti meg. Az EU országainak többségében a vad és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek, és a biztosítást az autós köti. Fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet: egy őz vadgazdálkodási értéke 50 ezertől akár 600 ezer forintig is terjedhet, kortól és nemtől függően. Az élő vad az állam tulajdona, az elejtett vagy elhullott vad pedig az illetékes vadászatra jogosult tulajdonába kerül. Így az elütött vad elvitele jogszerűtlen – hívta fel a figyelmet a megyei fővadász.

 

Fokozottan figyeljünk ilyentájt!

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, és a csökkentett haladási sebesség. Amennyiben egy állat szalad át az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, és ha kell, adjunk hangjelzést. Amennyiben az őz az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, ezért a sorban haladó járművek vezetőinek különösen ügyelniük kell a növelt követési távolságra is.

A kormány hirtelen mozdulattal történő félrerántása nem lehet megoldás, hiszen az a balesetveszély fokozódásával jár, úgymint pályaelhagyás, felborulás, menetirány szerinti bal oldalra áttérés, vagy frontális ütközés a szemből érkezővel. A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépjárművezetőköz képest. Ezért a motorosok részéről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassabb és óvatosabb közlekedés, és nem tanácsos a megengedett felső sebességértéket kihasználni – tanácsolja az OBB.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában