elhelyezkedés - békés megye

2018.07.21. 15:21

Hasznos szolgáltatások segítik a pályakezdőket

Az év végi vizsgák lezárultával hamarosan megjelennek a munkaerőpiacon a pályakezdők. Mivel az érintettek döntő többsége csak az iskola elvégzése után kezd ismerkedni a munkaerőpiaccal, jó ha tudják, milyen támogatásokat vehetnek igénybe, miként érdemes belevágni az álláskeresésbe.

N-L.V.

Első lépésként a pályakezdőnek érdemes regisztrálnia a kormányhivatal lakóhelye szerint illetékes foglalkoztatási osztályán. Erre azért van szükség, hogy a munkaügyi szervezet által adható támogatásokat és szolgáltatásokat igénybe tudja venni.

– Pályakezdő álláskereső az lehet, aki a huszonötödik életévét – felsőfokú végzettségű személy esetén harmincadik életévét – nem töltötte be, a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, az illetékes kirendeltség által nyilvántartott álláskereső. További feltétel, hogy álláskeresési ellátásra a tanulmányainak befejezését követően nem szerzett jogosultságot – tájékoztatta lapunkat a részletekről a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya.

Álláskeresési tanácsadást is biztosítanak a hazai munkaügyi központokban a fiataloknak /Illusztráció: Shutterstock/

A foglalkoztatási osztályokon különböző szolgáltatások igénybevételére is lehetőség van, ami a pályakezdő fiatalokat is segítheti a mihamarabbi elhelyezkedésben. Érdemes részt venni akár egyéni-, akár csoportos álláskeresési tanácsadáson, ahol cél az álláskeresésben eredményesen hasznosítható legfontosabb technikák személyre szabott megismertetése. Ezen kívül akár pszichológiai tanácsadást is biztosítanak az álláskeresőknek.

– Nagyon fontos, hogy a fiatal keressen fel egy álláskeresési tanácsadást, ahol hasznos segítséget kap ahhoz, hogyan induljon el a munkakeresésben. A regisztrálás során a kolléga igyekszik feltárni, hogy a jelentkező rendelkezik-e a megfelelő végzettséggel az általa keresett álláshoz, amennyiben esetleg nincs meg a megfelelő végzettsége, akkor képzésre irányítással igyekszünk segíteni – mondta el a főosztály munkatársa. – Érdemes pályaválasztási tanácsot kérni, így az egyénre szabott segítséggel kicsit könnyebb elkezdeni a keresést. Egy jó kezű szakmunkás továbbra is aranyat ér, akinek van a szakmunkákhoz affinitása, mindenképpen javasolt azt tanulnia.

Megfelelő végzettség esetén, a foglalkoztatási szerv egyik legfontosabb szolgáltatásának igénybevételével, a munkaközvetítéssel igyekszünk az álláskeresők számára segítséget nyújtani, hogy mihamarabb sikerüljön eredményesen elhelyezkedni.

Ezenfelül megoldást jelenthet egy uniós finanszírozású „Ifjúsági Garancia” munkaerőpiaci program is, mely a pályakezdők elhelyezkedését segíti elő. Ebben olyan 15–25 év közötti fiatalok vehetnek részt, akik se nem dolgoznak, se nem tanulnak. Az érintetteknek támogatják a szakképzettség megszerzését, azaz teljes egészében átvállalják a képzésük költségét, valamint a képzés ideje alatt keresetpótló juttatást és az utazásukhoz bérletet biztosítanak. Emellett bérköltség-támogatások formájában az elhelyezkedésüket is tudják támogatni. De a programban résztvevők akár lakhatási támogatást is igénybe vehetnek, amennyiben lakóhelyüktől eltérő városban kívánnak munkát vállalni.

A részletek az ifjusagigarancia.gov.hu oldalon érhetőek el.

Toborzási nehézséggel küzdenek

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától megtudtuk, egy országos felmérés eredményei szerint folyamatosan nő a munkaerő- és szakemberhiányt jelző cégek aránya. Míg 2011–13 között minden tizedik vállalkozás jelezte a toborzási nehézségeket a vállalat üzleti életét akadályozó tényezőként, 2017-ben a vállalkozások 55 százaléka állította, hogy cége üzleti tevékenységét akadályozza a munkaerő- és szakemberhiány.

Évek óta él az állami ösztöndíjrendszer, amely ma Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj néven ismert. Lényege, hogy a hiányszakmákra jelentkező fiatalok iskolai ösztöndíjat kapnak. A listán tartós hiányszakmaként szerepel az ács; az asztalos; gyakorló ápoló; csecsemő- és gyermekápoló; hegesztő; kőműves; központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő; nyomdaipari technikus; víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában