aratónap galériával

2018.07.14. 21:01

Hagyományos eljárással készült el a szarvasi újkenyér

Mintegy nyolc kilogramm, idén learatott búzából, hagyományos eljárással, kemencében sülve készült el az az impozáns méretű új kenyér, melyet a XXI. Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségek találkozóján Lázár Zsolt evangélikus esperes, Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész és Székelykeve plébánosa, Csipak Csaba közösen szenteltek fel, szombaton Szarvas-Ezüstszőlőben.

Balázs Anett

Sercegett, roppant a héja, mikor a megáldott kenyeret felszeletelték, majd ezt követően körbe is kínálták, így a jelenlévők mindegyike magához vehetett egy kis kis darabkát a szentelt eledelből.

Az idei aratónapra a helyiek és környékbeliek mellett számos határon túli vendég is érkezett Szlovákiából, Szerbiából valamint Erdélyből, hogy a búza betakarításának örömét közösen ünnepeljék meg. A találkozó reggel nyolc órakor, népviseletbe öltözött résztvevők, valamint veterán járművek felvonulásával kezdődött. Útjuk az Összetartozás Emlékparkba vezetett, ahol az idei díszvendégek, a szerbiai Székelykevéről érkezett küldöttek ajándékát, egy fából faragott emlékoszlopot avattak fel.

A délelőtt folyamán Székelykeve és Mezőtúr csapata kaszával történő kézi aratásról tartott bemutatót, majd az így betakarított terményt a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület tagjai által fenntartott, mintegy 100 éves géppel csépelték ki. Ennek eredményeként öt zsák telt meg az aranyló búzaszemekkel.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, valamint a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, az ilyen rendezvények mutatják meg számára, hogy a Kárpát-medencében létezik az összefogás, az emberek tudnak egymásnak örülni és a kenyér ünnepén együtt ünnepelni.

– A kenyérre nézek és eszembe jut az összefogás ereje. Az, hogy valamennyien érezzük mit jelent az, hogy közös kenyéren vagyunk, mert egyaránt osztozunk munkában, sikerekben, kudarcokban valamint örömökben is és közösen éljük meg hagyományainkat, mert aki nem tiszteli a múltat, annak nincs igazán jelene sem és alkalmatlan a jövő formálására is – emelte ki Jakab István.

– Az elmúlt időszakban Magyarországon – akár jogalkotási oldalról is – sokat tettünk a nemzetiségekért, azért, hogy a hazánkban és a határainkon túl élő magyarok ott élhessenek, ahol születtek, ahová a gyökereik kötik őket, mindezt tehessék úgy, hogy ne kelljen feladni identitásukat, kultúrájukat, nyelvüket – ezt már Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mondta. Hozzátette, a kamarán belül, éppen Békés megyéből, Orosházáról szökkent szárba a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, ahol több tucat határon túli magyar gazdaszervezet munkáját próbálják összefogni. A közelmúltban pedig a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés során azon fáradoztak, hogy minél több támogatót vonjanak a kezdeményezés mellé. A kamarai tagok bevonásával 133 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, melyből a Békés megyei falugazdászok jelentősen kivették a részüket – fűzte hozzá Győrffy Balázs.

Fotó: Kiss Zoltán

A betakarítási ünnepen a bemutatók mellett ősi, tájjellegű aratóételek rotyogtak a szabadban felállított bográcsokban. Az így készült finomságok megversenyeztetése és elfogyasztása után hazai és határon túli hagyományőrzők műsorát láthatta a közönség. A székelykevei díszvendégeket követően többek között Rozsnyó, Pécska, valamint Nyitra települések táncosai álltak színpadra. A programot Kovács Kati fellépése majd 21 órától nosztalgia disco zárta.

Aratókoszorú is készült a kalászból

Mikor a gazdák kaszát fogtak, mindig nagy jelentőséggel bírt a vidék életében. Az egész éves munkát koronázták meg azzal, hogy aratókoszorút fontak, mely erőt adott, abban a hitben, hogy a következő esztendőben is lesz éltető termés, lesz miből a család asztalára kenyeret tenni – hangzott el a rendezvényen. A szombati napon elkészült aratókoszorút a szervezők ezúttal Rozsnyó településnek ajánlották, azzal a felkéréssel, hogy vállalják el a következő évi aratónap díszvendégi státuszát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában