Orosháza

2018.07.18. 17:20

Egyetemi rangot vívott ki magának a Kodolányi János Főiskola

A Kodolányi János Főiskola, miután áttette székhelyét Orosházára, fejlesztések sorozatát végzi. Partneri kapcsolatot ápol a térség középiskoláival, munkaadóival, a települések vezetőivel. Ennek is köszönhető, hogy a főiskola itthon érzi magát ebben a befogadó térségben. Újabb jó hírt jelentett be a menedzsment: 2018. augusztus elsejétől kivívták maguknak az egyetemi rangot.

Csete Ilona

Elhangzott, az elsők között megalapított hazai, magán felsőoktatási intézmény az elmúlt évben ünnepelte működésének negyedszázados évfordulóját, s a jubileumi időszakban helyezte át a székhelyét 2017. február elsején Orosházára. Egyetemként fontos szerepe lesz abban, hogy a régió munkaerő-piaci igényeihez igazodó képzések helyben tartsák a dél-békési fiatalokat. A Kodolányi Egyetem hozzájárul ahhoz, hogy Orosháza egyetemi várossá váljon, ahova Békés megye és az ország bármely pontjáról jöhetnek a tanulni vágyók.

– Miután a parlament módosította a felsőoktatási törvényt, mi a fejlesztéseinket már ebbe az irányba alakítottuk. Így nyerhettük el az alkalmazott tudományok egyeteme címet – mondta dr. Szabó Péter rektor a szerdai sajtótájékoztatón, utalva a sokéves előkészítő munkára. A feltételekről szólva megtudtuk, azok egyike, hogy az oktatók legalább 45 százalékának legyen tudományos fokozata.

A szerző felvétele.

– Ez nem okozott gondot, ahogy az sem, hogy foglalkozni kell a duális képzéssel, az idegen nyelven való oktatási programokkal. Minden feltételnek megfelelünk. Eddig is a magas szintű szolgáltatásokra törekedtünk, így a hallgatók nem sok változást érzékelnek augusztustól. Azt kiemelném, hogy törekszünk a gyakorlatorientált képzésekre. Gondolkodhatunk doktori iskolában, ez később újdonság lehet.

A Kodolányi megítélése viszont megváltozhat, hiszen tudományos lehetőségeik kiszélesedhetnek. Már módosította szervezeti és működési szabályzatát a főiskola, Orosházán létesítenek egy társadalomtudományi, valamint egy élelmiszer és gasztronómiai biztonsággal foglalkozó intézetet. Ezek projektintézetek, amiket meg kell tölteni tartalommal.

– A befogadó térségben itthon érezzük magunkat. Innovatív lendülettel, egyetemként folytatjuk a megkezdett munkát – tette hozzá a rektor.

– Egyetemünknek óriási szerepe van a térség fejlesztésében, hiszen messzemenően figyelembe veszi a helyben működő cégek, vállalkozások munkaerő-igényeit. Orosházán erős a támogatottságunk, rugalmasságunkkal pedig garantált a sikeres folytatás. Képzési palettánk a térségbeli fiatalok megtartását, a munkaerő-piaci igényekhez igazodó szakok pedig az elhelyezkedésüket segítik – mondta a székhelyigazgató, dr. Malatyinkszki Szilárd. Dávid Zoltán polgármester elégedettségének, büszkeségének adott hangot, mondván, amióta Orosháza az egyetem székhelye, a város biztosította a felsőoktatási intézményt támogatásáról. Közös munkával közös a cél: a népességmegtartó erő fokozása.

Sikeres fiatalokból válhatnak sikeres felnőttek

Simonka György országgyűlési képviselő emlékeztetett, az elmúlt években tárgyaltak Székesfehérváron, a minisztériumokban, az államtitkárságokon, hogy a Kodolányi székhelye átkerüljön Orosházára, augusztustól pedig egyetemi rangot kapjon.

– Az a hosszú távú cél, hogy olyan felsőoktatási intézményünk legyen ami kielégíti a középiskolák, a munkaadók, a települések igényeit a térségben. Ehhez a szülőknek, a fiataloknak is szemléletet kell váltaniuk: itt az egyetem, helyben lehet minőségi tudást szerezni, azzal elhelyezkedni, a hozzáadott értéknek köszönhetően magasabb bérezéshez jutni. Kinyitjuk a kapukat fiataljaink előtt. Az orosházi és a mezőkovácsházi térség egyhangú kérést fogalmazott meg felém. Ennek a munkának újabb sikere érett be, egyetem lett a Kodolányi, egyetemi várossá válhat Orosháza, ami egyben versenyelőnyt is jelent – fogalmazott a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában