trágyaszag

2018.06.15. 11:28

Valami bűzlik Szarvason

Egy bizonyos ideje borzolja a kedélyeket és a szaglószerveket a város belterületét belengő intenzív trágyaszag, amely megkeseríti a helyiek életét és amely a település – nyári időszakban megnövekedett – idegenforgalmára is káros hatással lehet. Az önkormányzat – bár nem az ő hatáskörük – próbálta­ felderíteni­ a sertéstrágyára hasonlító szag forrását, ezzel együtt megtette bejelentését az illetékes hatóság, azaz a Békés Megyei Kormányhivatal felé, amely többek között bűzkommandót indított a városban.

Balázs Anett

A szarvasi önkormányzat sajtótájékoztatón számolt be az üggyel kapcsolatos fejleményekről. Hodálik Pál alpolgármester felidézte, az ügy kezdetén azt gondolták, a bűz egy pillanatnyi kellemetlenség része, hiszen a korábbi években is volt rá példa, hogy bizonyos üzemek híg sertéstrágyát helyeztek el a környező szántóföldeken, amelyért megbírságolták őket, valamint korlátozták és módosították működési engedélyüket így a probléma viszonylag rövid idő alatt megoldódott. Az idei évben azonban a bűz több hét után sem akart szűnni.

– Próbáltunk megoldást keresni, először is az illetékes járási hatóságnál tettünk bejelentést, amely felállította a bűzkommandót. Több lakossági bejelentés érkezett, de a helyszíni tettenérést nem sikerült megvalósítani. Továbbmentem és megkerestem a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatóját – mondta Hodálik Pál.

Erre reagálva Rákóczi Attila arról tájékoztatta az alpolgármestert, hogy a trágyaelhelyezés rendszere megváltozott. E szerint egy bizonyos időszakra – amely lehet 1-5 év is – vonatkozó engedélyt a Békéscsabai Járási Hivataltól lehet kérvényezni, amelynek a munkatársai egy gyulai irodában dolgoznak. Ha megvan az engedély, az elhelyezésre szánt sertés hígtrágya mennyiségét minden alkalommal külön be kell jelenteni.

Illusztráció: Shutterstock

Hodálik Pál elmondta, tudomása szerint az így elhelyezett trágyát be kell injektálni vagy szántani. Azonban ez a helyszínen készült felvételek alapján nem történt meg. A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján úgy tudják, az ügyben volt éjszakai tetten érés, folyamatban van a bírság kiszabása és a tevékenység korlátozása is. Ezentúl az alpolgármester arra kérte az illetékes szervet, hogy az eljárás idejére lehetőség szerint biztosítsanak helyben egy kollégát.

Az ügyben megkerestük a Békés Megyei Kormányhivatalt is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a lakossági jelzések alapján elvégzett helyszíni szemlék egyértelműsítették, mely területekről érkezik a szaghatás. E célból egyébként a hivatal egy e-mail címet is létrehozott, ahová eddig 9 bejelentés érkezett. Levelükben leírták hogy a bűz forrásának azonosítása megtörtént. Bebizonyosodott, hogy egy gazdasági társaság tehető felelőssé az ügyben, ezért a főosztály 2018 májusában és júniusában kötelezte az érintett társaságot a szaghatás csökkentésére. A nem megfelelő teljesítés miatt elrendelte annak végrehajtását és eljárási bírsággal sújtotta a céget. A hatóság ugyanakkor levegőtisztaság-védelmi bírságokat is kiszabott. A célból, hogy a bűzhatást minimalizálni lehessen, áttekintették és módosították a társaság termőföldre kihelyezést engedélyező határozatát, illetve azonnali végrehajtással korlátozták a kihelyezés idejét, módját.

Mint írták az érintett gazdasági társaság rendelkezik környezetvédelmi és egyéb hatósági engedélyekkel, talajszennyezés veszélye nem merült fel. Továbbá a hígtrágya, illetve nem veszélyes hulladék termőföldön történő engedély nélküli elhelyezése esetén talajvédelmi bírság szabható ki, amelynek mértéke 100 ezer forint hektáronként, azonban idén az eljárások eredményeképpen ez nem volt megállapítható.

A kötelezettségek betartását a Békéscsabai Járási Hivatal illetékes főosztálya és a Szarvasi Járási Hivatal a továbbiakban is folyamatosan ellenőrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában