Békés–Mezőberény

2018.06.09. 11:21

Sűrű gaztenger állja a kerékpárosok útját

Lassan már egy ember, egy biciklis is nehezen fér el a Békés és Mezőberény közötti­ kerékpárúton – írta levelében egy békési olvasónk. Mint hozzátette, a szakaszon „remek” dolog rövid nadrágban tekerni, mert ingyenes reumatológiai kezelést ad az útra belógó csalán.

Papp Gábor

Sajnos nem érdekes, hanem szomorú dolgokat látunk már hetek óta a Békéscsaba–Békés–Mezőberény kerékpárúton – kezdte e-mailjét olvasónk. Mint leírta, lassan már csak egy sávban lehet közlekedni az embermagasságú gaz és csalán miatt. „Remek dolog rövid nadrágban tekerni a szakaszon, mert ingyenes reumatológiai kezelést ad a csalán. A belógó faágak pedig még a szemüveget is leverik a kerékpárosról. Az út jó minősége igen rövid ideig tartott, mert már most, egy-két éve állandó javítást igényel(ne).”

A Békés–Mezőberény közötti szakaszon lapunk munkatársai is megtapasztalhatták, hogy valóban óriási a gaz. A kerékpárúton, amelynek állapota igencsak hagy kivetnivalót maga után, több helyen egy ember is nehezen fér el. A cserjék, a fák szinte összeérnek. A fű, a gyom egy része térdig, néhol derékig ér. A Békés–Békéscsaba közötti kerékpárúton talán kevésbé vészes a helyzet, bár tennivaló itt is akadna bőven.

 

A gaz valóban erősen benövi a Mezőberény-Békés közötti kerékpárutat /Fotó: Lehoczky Péter/

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától megtudtuk, társaságuk néhány hete kezdhette el átvenni a korábban önkormányzatok által építtetett és karbantartott főutakkal párhuzamos, külterületi kerékpárutak kezelését Békés megyében. Ez a folyamat azonban még most sem záródott le valamennyi helyszínen.

Miután átvehették a szakaszokat, azok részletes állapotfelmérését és a szükséges beavatkozásokat is megkezdik. Ez alapján a békéscsabai mérnökség a közelmúltban a céghez került, a megkeresésben szereplő útszakasz kaszálási és űrszelvény tisztítási feladatait várhatóan június végéig elvégzi. Rögzítették, hogy a kerékpárút erősen leromlott, felújításra szoruló állapota még az átadást megelőzően következett be.

A rendelkezésre álló források függvényében szeretnének majd a szakasz felújításáról is gondoskodni. A kerékpárút üzemeltetési, fenntartási feladatok racionális, gazdaságossági elvek alapján oszlanak meg a társaság egyes szervezeti egységei között. A területenként igen szétszórt, tagolt kerékpáros úthálózat szükségessé tette a feladatok célgépeinek és kezelői személyzetének centralizálását, így egyes mérnökségek a megyéjükön kívül is végeznek kerékpárút-kezelést.

A cég 19 megyei igazgatósága összesen 93 mérnökség munkáját irányítja. Mint minden más tevékenységi területükön, a kerékpárutak üzemeltetése kapcsán is ütemezetten, a rendelkezésre bocsátott források erejéig végezhetik el a jogszabályi előírások szerinti gyakoriságú beavatkozási munkákat. Békés megyében egyébként összesen csaknem 135 kilométernyi kerékpárút üzemeltetését vette át a cég, ami az országos hálózat 12,3 százaléka.

Nagyobb javítási munkák lesznek

A kerékpárutak esetében az Országos Közutak Kezelési Szabályzata szerinti V-VI. közútkezelési szolgáltatási osztály alapján kell ellátni ezen feladatokat, ennek megfelelően a kaszálást koronaélen belül, a két padka közötti területen legalább évi két alkalommal, koronaélen kívül legalább évente egyszer kell elvégezni. Országosan a kerékpárutak javítására egymilliárd forint forrást használhat fel központi költségvetési forrásból a Magyar Közút. A nagyobb volumenű javítási munkák az év második felében indulhatnak el országszerte, a kaszálási munkákat is folyamatosan végzik, a turisztikai szempontból kiemelt területek és forgalmasabb kerékpáros útvonalak természetesen elsőbbséget élveznek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában