összefogás

2018.06.26. 14:02

Megőrzik Nagyszalonta és Békés természeti értékeit

A Békésen megtartott nyitórendezvénnyel megkezdődött A természeti értékek megőrzése, védelme és népszerűsítése a Nagyszalonta-Békés határ mentén című program kedden délelőtt.

P. G.

A RO-HU pályázaton elnyert 2 millió 997 ezer eurós uniós fejlesztésnek köszönhetően civil és önkormányzati összefogással, a közös természeti örökség megőrzése és fejlesztése érdekében, környezet- és természetvédelmi oktatási programokat dolgoznak ki, valamint a természeti értékek védelmét biztosító beruházásokat valósítanak meg Nagyszalonta és Békés térségében.

Izsó Gábor: a szemléletformálása is kiemelten figyelünk. Fotó: Imre György

Izsó Gábor polgármester az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a pályázat a nagyszalontai önkormányzat, mint vezető partner, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, a Milvus Egyesület és a békési önkormányzat partnerségében született meg. Nagyszalontán a program részeként egyebek mellett egy túzokrezervátumot hoznának létre.

Békésen 844 ezer euróból, több mint 264 millió forintból valósulnak meg beruházások és programok.

– A projekt részeként a Körös menti, őshonos faállomány megmentése érdekében, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve, egy Dánfok közeli egyhektáros területen elkezdjük szaporítani a folyók árterére jellemző fafajtákat – sorolta Izsó Gábor. – Dánfokon a meglévő épületegyüttes fejlesztésével egy látogatóközpontot alakítunk ki, amely a természeti értékek bemutatása mellett alkalmas lesz konferenciák megtartására is. A projekt részeként az Ó-Fehér-Körös, az Élővíz-csatorna mellett, Békés belvárosában egy, a Körösök élővilágát, természeti kincseit bemutató tanösvényt, több száz méteres hangulatos sétányt hozunk létre. Emellett kerékpárok és csónakok beszerzésére is lehetőség nyílik, amellyel az érdeklődők végig járhatják majd a különleges értékekkel teli területet.

Békés polgármestere kitért arra, hogy a szemléletformálásra is hangsúlyt fektetnek, hiszen napjainkban a környezetvédelem egyre nagyobb teret kap. Különösen a fiatalokat, a gyerekeket igyekeznek megszólítani. A program egyébként 2020 augusztusában fejeződik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában