mezőgyán

2018.06.16. 15:16

A járdalapok a rossz utcákra, az oszlopok a temetőbe kerülnek

Járdalapokat, oszlopokat is készítenek, öntenek betonból a mezőgyáni közfoglalkoztatottak. A kész termékek bevetésre várva sorakoznak a volt laktanya udvarán. Dani Attila polgármester kiemelte: a közfoglalkoztatottak hasznos munkát végeznek, hiszen megújulhatnak a településen a régi, elavult járdák.

Licska Balázs

A Szabadság, a Rákóczi, a Petőfi és a Táncsics utcában, Nagygyantén pedig a Bocskai, a Jókai és a Hámán Kató utcában várható, hogy a közfoglalkoztatottak által készített járdalapok révén korszerűsítik a járdákat. Van, ahol a munka elkezdődött már – ismertette Dani Attila.

Mezőgyán polgármestere hozzátette: összesen nagyjából százan dolgoznak közfoglalkoztatottként az önkormányzat kötelékében, akik közül néhányan betont öntenek. Vannak köztük olyanok, akik nagy munkatapasztalattal rendelkeznek, hiszen egykor az építőiparban ténykedtek.

A volt laktanyánál kapott helyet a – mondhatni – műhely. Átalakították a garázst és az istállót, a betonkeverő és a rázóasztal miatt az elektromos hálózatot teljesen cserélni kellett, illetve volt, ahová be kellett kötni. Dani ­Attila úgy véli, minimális önerőre volt szükség ezekhez a munkálatokhoz ahhoz képest, hogy mekkora hasznot hoz a programelem az önkormányzat számára.

Csíkos Imréné és Kovács László mesélt arról, hogy miként öntik a járdalapokat és az oszlopokat a mezőgyáni műhelyben. A szerző felvétele

– Nemcsak hasznos, hanem a többihez képest látványos munkát is végeznek az itt dolgozók, hiszen mindenki érezheti, aki Mezőgyánban jár-kel, hogy folyamatosan újra cserélik a régi, töredezett járdalapokat. Nem is tudni pontosan, hogy azokat mikor rakták le, csak azt, hogy évtizedekkel ezelőtt – fogalmazott.

A járdalapok mellett 2,5 méteres oszlopokat is készítenek, amik azért is szükségesek, mert a jövőben körbekerítik a helyi temetőt. Emellett próbaként, kísérletként térköveket is öntöttek, valamint gyeprácsokat, melyekből a kapubejáróknál csíkokat raknának, segítve a parkolást, a ki- és beállást.

– A munkának ezen része csak az enyém – mondta ­Csige Andor. Mutatta: hosszú, vékony szálakban érkezik a vas a műhelybe, azokból vág rövid darabokat. Bár korábban próbálkozott körfűrésszel, nem igazán jött be, ezért erővágóval dolgozik. A vasrudakat meg kell hajlítania, hogy ­illeszkedhessenek azokba a formákba, amikbe a betont öntik. Egy-egy oszlophoz, a zsaluzáshoz kilenc hajlított vasra van szükség. Naponta negyvenöt-ötven rudat készít.

A műhely másik helyiségében hatalmas ecsetekkel és olajjal kenegették a tepsiket, készítették a pogácsát – legalábbis ezt hittem. Aztán kiderült, hogy a hatalmas ecsetekkel és olajjal a formák belsejét kenegetik, hogy azokból a kész járdalapokat és az oszlopokat egy pillanat alatt és egyben ki lehessen szedni. Csíkos Imréné elmondta: a formákba kiöntött betonnak legalább egy napot kell száradnia. A műhelyben naponta harminckét járdalap és öt oszlop készül.

– Remek, és mondhatom, hogy összeszokott a társaság – fogalmazott Kovács László, aki a beton öntésénél segédkezik, és a véleménye szerint a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem nehéz, sőt, még könnyűnek is nevezhető a munka – amivel, mint hangsúlyozta, értéket teremtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában