aranyóra

2018.05.09. 18:40

Takarókkal segítik az újszülöttek első óráit

A zavartalan aranyóra megteremtésében kapnak szerepet azok a takarók, amiket szerdán adtak át a békéscsabai szülészeti osztály részére.

N.-L. V.

Nyilvánosság előtt adott át a BMKK Dr. Réthy Pál Tagkórház Szülészeti Osztály részre közel 150, a szülés után közvetlenül, az úgynevezett aranyóra idején fontos szerepet betöltő takarót és moltonkendőt a Békés Szülés(é)ért Támogatókör szerda délután a kórház épületében. Az adományokat a legutóbbi rendezvényükön, a Csaba Centerben tartott flashmob alkalmával gyűjtötte össze az elsősorban helyi édesanyákból és édesapákból álló kör. Akkor és most is az aranyóra fontosságára hívták fel a figyelmet.

– Aranyóra alatt a szülés utáni 120 percet értik, mely jótékony hatása ismert. Rendkívül érzékeny és fontos órák ezek a gyermek megszületése után. Az ezekben a percekben eltöltött bőr-bőr kontaktus mind a baba, mind az anya esetében testi, lelki szempontból kiemelten lényeges – fogalmazott a Mátyusné Gálik Zsuzsanna, a kör egyik alapító tagja. – Bízunk abban, hogy adományunkkal elősegíthetjük és megkönnyíthetjük a Békéscsabán született kisbabák számára a zavartalan aranyórát édesanyjukkal szoros egységben.

A zavartalan aranyóra megteremtésében kap szerepet a takaró. Fotó: I. Gy.

A hasznos ajándékot Dr. Boros Zoltán, a központi kórház főigazgató-helyettese, a tagkórház szülész-nőgyógyász főorvosa és az osztály dolgozói vették át. A főorvos elmondta, egy osztály működtetése évente 50-60 millió forintba kerül, emellett minden jó szándékú adományt szívesen vesznek, legyen az anyagi vagy tárgyi természetű, akár jobbító szándékú ötlet, amit – ha nem veszélyezteti a kismamák és az újszülöttek biztonságát – lehetőségeikhez mérten szívesen beépítenek az osztály életébe.

– Eddig sem volt számunkra ismeretlen a születés utáni időszak, az aranyóra fontossága. Ezek a speciális, jól szigetelő takarók a gyermekek védelmére szolgálnak, amikor a szülés utáni órákban bőr-bőr kontaktus valósul meg. Ekkor az anya vagy az apa mellkasára helyezzük a babákat. Ekkor valamivel be kell takarni őket, mert ilyenkor értelemszerűen nincsenek felöltöztetve – fogalmazott Boros Zoltán. – Eddig is voltak ilyenjeink, pelenkát használtunk, tehát nem volt gátja a kontaktusnak.

Lapunk kérdésére azt is elmondta, amennyiben az újszülött, az anya egészségügyi állapota megengedi, akkor eddig sem volt, és továbbra sem lesz kifogásuk az aranyóra ellen. „Eddig is volt rá lehetőség. Lehet, hogy nem volt egy óra, de aki kérte, és ott tudtuk tartani az újszülöttet, akkor ott tartottuk” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában