érettségi

2018.05.07. 11:27

Megkezdődtek az érettségi vizsgák a Békés megyei középiskolákban is

A ballagásokat követően ismét matrózblúzt és öltönyt öltöttek a végzősök, hétfőn reggel 8-kor, a csöngetéskor a magyarral megkezdődtek az érettségi vizsgák, amik kedden a matematikával, szerdán a történelemmel folytatódnak. Az andrássysok egy része azt mondta a suli előtt várakozva, hogy akkor izgul majd, ha rápillant a feladatokra, egy része pedig azt, hogy már napok óta tűkön ül.

Licska Balázs

Bár az érettségi csak 8 órakor kezdődött, már 7 óra 15 perckor nagy volt a jövés-menés a békéscsabai Andrássy Gyula gimnázium előtt. Egy négytagú csoport tagjai a lépcsőknél beszélgettek, nevetgéltek. Barbara, Petra, Dominik és Patrik nem képviselt egyazon álláspontot abban a tekintetben, hogy kell-e izgulni a csengetés előtt: a fiúk azt mondták, hogy majd akkor izgulnak, amikor kiderül, hogy mi is a feladat, a lányok pedig azt, hogy már napok óta tűkön ülnek.

Abban ugyanakkor egyetértettek, hogy a magyarra nem igazán lehetett készülni, a szövegértési feladatnál csupán a józan paraszti ész számít, hiszen a szöveget valaki vagy érti vagy nem. Nekik a magyar nem is igazán számít a továbbtanulás tekintetében: a matematika és a történelem, valamint a földrajz viszont annál inkább, nem véletlen, a felkészülésnél is főleg arra helyezték a hangsúlyt.

Tímea és Lilla láthatóan izgult a középiskola előtt várakozva. Ők nem közép-, hanem emelt szinten tettek hétfőn érettségit, és nekik a magyaron múlik leginkább az, hogy felveszik-e őket a vágyott egyetemre, főiskolára vagy sem. Hozzátették: mindenből kellett készülni, nem igazán lehet kiszámítani, hogy a feladatok összeállítói melyik írót, költőt helyezik előtérbe. Az érettségire való ráhangolódást fél éve elkezdték, folyamatosan tanultak rá tavaly év vége, idén év eleje óta.

Fotók: Lehoczky Péter

Idén 170-en végeznek az Andrássy Gyula gimnáziumban, tehát ennyien tesznek úgymond rendes érettségit – osztotta meg Komáromi István igazgató. Hozzátette, hogy az andrássysok döntő többsége középszinten érettségizik magyarból, csak tízen vannak, akik emelt szinten próbálkoznak. Érdekesség, hogy csütörtökön 148-an érettségiznek majd angolból középszinten, de csupán 40 százalékuk végzős, 60 százalékuk alsóbb évfolyamos, javarészt tizenegyedikes.

Elmondta, hogy az érettségi előtti útbaigazításkor a szabálykövető magatartás fontosságára hívta fel a diákok figyelmét, arra, hogy mindent a vezetők, a felügyelő pedagógusok utasítása szerint kell csinálni, például nem lehet ceruzát vagy hibajavítót használni. Hangsúlyozta, hogy a végzős évfolyam megszokhatta már a vizsgahelyzetet, mivel tettek próbaérettségit, valamint sokak tettek előrehozott érettségit nyelvből vagy informatikából.

Kiemelte: a 170 végzősből 154 rendelkezik nyelvvizsgával – közülük 28 felsőfokúval -, illetve rengetegen szerepeltek sikeresen a tanulmányi versenyeken. Hozzátette: a végzős évfolyam a 4,42-vel kimagasló tanulmányi átlagot produkált, tehát egy szorgalmas, jó képességű társaságról van szó. Úgy látta, hogy nem izgulnak túlságosan a fiatalok, mindössze annyira, amennyire kell is ilyenkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában