costa rica

2018.05.06. 11:05

Időutazás a világjáró orosházi sztárséffel

Az Alma a fájától beszélgetős, családokat bemutató sorozat immár tizenötödik estéjén is megtelt a Petőfi­ művelődési központ koncertterme. Már a kezdés előtt sokan az épület előtt várták a családfőt, Litauszki Zsoltot, a jó barátot, a régi ismerőst, a szomszédot, a Costa Ricából hazatért, ­világjáró sztárséfet.

Csete Ilona

Kevés olyan szeglete van a Földnek, ahol ne őrizné világjáró cipője nyomát valamelyik étterem, luxushotel konyhája. Talán nincs is olyan szakácsolimpia, gasztronó­miai fesztivál, kiállítás, tanácskozás, ahol a világhíres séfek forgatagában fel ne tűnne.

Egy orosházi menzakonyháról indult neki a nagyvilágnak; először az ország egyik leghíresebb éttermébe, Fertőrákosra ment dolgozni, majd 9 évre Ausztriába, hogy fejlessze szakmai tudását. Néhány év múlva már a világelitet kiszolgáló, ötcsillagos hotelek konyháin dolgozott Litauszki Zsolt. Hazatérve Budapest legpatinásabb éttermei várták, hamarosan egyszerre lett tizenkettőben kreatív séf, miközben egy tehetős üzletember magánséfjeként is dolgozott. 2016-ban családjával együtt kiköltözött Costa­ Ricába­, hogy Uvita környéki éttermeket menedzseljen. A honvágy azonban hazatérésre ösztönözte.

Három orosházi gazdag életúttal. Balról a borász barát, Vámos Attila, Litauszki Zsolt az ország egyik legismertebb séfje, illetve a BMX-világbajnok és étteremvezető, Kőrösi Norbert. Fotó: Imre György

A séf saját tanácsadó céget alakított, s közben járja a nagyvilágot. Legutóbb Brazíliában járt, ahol a Bocuse d’Or amerikai döntőjét rendezték. Litauszki Zsoltot Orosházára érkezésekor a műsorve­zető, Deák György gratuláció­val fogadta: a műsor vendége a Gundel Étterem executive séfje lett. Erről a beosztásról, a konyhai hierarchiában betöltött, egyfajta tanácsadói feladatairól is mesélt Zsolt, aki a régi fotók láttán felelevenítette gyermekkorát, amikor a családban mindenki főzött. Ő azt az időszakot játéknak tekintette, miközben álmodott ízekről, ételekről. S közben, ahogy teltek az évek, megtapasztalta, a főzés alkotás.

Elárulta, jó útravalónak bizonyult a naponta 3600 adagos diákélelmezés konyháján szerzett sok tapasztalat is. A betűtésztás paradicsomleves tehát nem lebecsülendő, sőt! Az alapokra tudott rengeteg önképzéssel, gyakorlati ismeretszerzéssel építkezni. Hozzátette: a vándorévek alatt nem szegte a kedvét a salátamosás és a konyhatakarítás se. Lépésről lépésre haladt a ranglétrán, és jöttek a sikerek. Egy ötcsillagos szállodában törzsvendége volt a Chelsea labdarúgócsapatának tulajdonosa, Roman Abramovics is. Dolgozott olyan hotelben, ahol két évre előre kellett asztalt és szobát foglalni, rendszeres vendég volt a monacói hercegnő és a holland hercegi pár is, és ahova nemcsak a vendégek érkeztek helikopterrel, hanem a konyhai nyersanyagok is.

Volt olyan két Michelin-csillagos, 19 Gaullt Millau-pontos étterem, ahol hidegkonyhai részlegvezető volt, és a második Michelin-csillagot Zsolt ottléte alatt kapta meg a hely. A folytonos tudásvágy vitte a borakadémiára is a fiatalembert, mert érdekelte a harmónia bor és étel között. Zsolt boldog, kiegyensúlyozott családi életet él, két kislány édesapja, sikeres ember.

A kézműves borok és a BMX is szóba került az esten

Olyan időutazáson vehetett részt a hallgatóság, melynek során számos meglepetésvendéget is színpadra invitált a műsorvezető. Az orosházi Vámos Attila – a barát – kézműves borairól mesélt nagy szenvedéllyel. Mint elhangzott, közös bennük a jó minőségű alapanyagok tisztelete, a folyamatos önképzés, a nagyon magas szakmai tudás iránti igény. Kőrösi Norbert­ is vendége volt az estnek: a Kempinski­ Hotel és Bisztró vezetője, a BMX-világbajnok, egyben a gyermekkori barát. Norbert máig intenzíven gyakorol, sok felkérést kap. Fellépett a Budapesti Dance Factory világhírű táncosaival, a műsorban is bringás show-t mutatott be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában