külhoni lengyelek világnapja

2018.05.05. 20:28

Hármas ünnepséget tartottak a békéscsabai lengyelek

Az alkotmány, a zászló ünnepe, a külhoni lengyelek világnapja alkalmából tartott ünnepséget szombaton a Békéscsabai Lengyel Önkormányzat és a Magyar- Lengyel Baráti Kulturális Egyesület a Lencsési Közösségi Házban.

Ny. L.

Leszkó Malgorzata, az önkormányzat elnöke elmondta, az Ismerd meg Lengyelországot! projekt keretében Varsóban vehettek részt békéscsabaiak. A lengyel nyelvoktatást is szívükön viselik, képzéseket indítottak.

A BSZC Trefort Ágoston Fiúkórusa mellett a Chopin Vegyeskar is fellépett a szombati ünnepen Szák Kocsis Péter vezényletével. Bemutatták Mitrovits Miklós: Magyar emlékek Lengyelországban című könyvét, és Lengyel kincsek címmel fotókiállítás nyílt a Lencsési Közösségi Házban.

A rendezvényen elhangzott, 1791. május 3-án a Lengyel Alkotmány volt Európában az első. Ez az alaptörvény a mai időkben érvényes, a függetlenségi törekvés, a hazaszeretet és a nemzeti egység szimbólumát jelenti.

A nemzeti ünnepről nemcsak az anyaországon belül, hanem a határain kívül élők is minden évben megemlékeznek. A Békéscsabán élő lengyelek számára is fontos ez a dátum, így idén is megünnepelték az alkotmány elfogadásának évfordulóját.

Fotók: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában