ismerkedés a felsőoktatással

2018.05.07. 17:11

Egyetemi hallgatókat fogadhatnak örökbe a középiskolások

Az országban egyedülálló­, középiskolásokat célzó programot indított az EBI (Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért). A „Fogadj örökbe egy egyetemistát” kezdeményezésben lehetőségük nyílik a fiataloknak, hogy egy egész napot eltöltsenek az egyik hazai egyetemen, ahol az örökbe fogadott hallgatóval bemehetnek az előadásokra, körbejárhatják a campust, de akár a szakdolgozati konzultációra is beülhetnek.

Nagy-Laczkó Viktória

Körülbelül fél éve startolt az EBI által koordinált hiánypótló program, melyben eddig 40 közép­iskolás „fogadott örökbe” egy-egy egyetemistát. Jelenleg 24 hallgató­ közül választhatnak a diákok, és összesen 11 egyetem 24 szakára nyerhetnek betekintést.

– Azért jelentkeztem a programra, mert nekem nagyon jó lett volna, hogyha közvetlenül tudok olyannal beszélni­, aki benne van az egyetemi életben­, és átéli az ottani mindennapokat, releváns választ tud adni a kérdéseimre­. Sokszor böngésztem a felvi.hu-t, amikor pályaválasztás előtt álltam. Próbáltam kitalálni, hogy mégis melyik szak passzolna hozzám. Egyetemi nyílt napokon is voltam, de sok megválaszolatlan kérdésem maradt – mondta Krett Krisztina­, a SZTE harmadéves joghallgatója. – Eddig egyszer fogadtak örökbe. Március végen volt nálam az örökbefogadóm. Reggel kimentem elé az állomásra, ittunk egy kávét, beültünk két órára, polgári, majd munkajogra. Ezután megmutattam a népszerűbb helyeket és elmentünk a könyvtárba. Aztán még ettünk egy jó hambit, utána visszakísértem az állomásra, így zárult a nap.

Darabos György a SZTE jogi karára nyert betekintést Krett Kriszti segítségével. Fotó: Imre György

A részvételi szabályzat szerint a szervezők bármely ­békéscsabai középiskolába járó diák számára elintézik a „rapid” örökbefogadást. A lényeg, hogy azon fiatalok jelentkezését várják, akik még nem adták be jelentkezésüket felsőoktatási intézménybe.

– Kétszer fogadtam örökbe eddig, egyszer Krisztit, egyszer pedig Pásztor Csabát, aki az ELTE jogi karára jár. Azért jelentkeztem a programra, mert nem tudtam eldönteni, hogy Szegedre vagy Budapestre járjak majd. ­Kíváncsi voltam a különbségekre, és arra, hogy mi vár majd rám – fogalmazott Darabos György, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium 10. osztályos tanulója. – Csak javasolni tudom minden­kinek, hogy próbálják ki az örökbefogadást, mivel bármilyen, az egyetemmel kapcsolatos kérdésre választ kap a résztvevő. Olyanokra is, hogy ­milyenek a tanárok, a társa­sági élet, mennyiből lehet kijönni egy hónapban, és még arra is, hogy hol a legfinomabb a kaja. A legjobb pedig az, hogy ott lehetsz az órákon és megnézheted, hogy tényleg olyan lesz-e, mint amire vártál.

Az egyre nagyobb nép­szerűségnek örvendő programban egyelőre budapesti­, szegedi és debreceni iskolákat látogathatnak meg a ­diákok. Többen a Corvinus, a BME, az ELTE, a BGE vagy épp a Debreceni Egyetem vala­melyik szakán tölthetnek el egy ­napot. Kalina Gábor, az EBI elnöke­ lapunknak elmondta, a szervezet folyamatosan várja­ az örökbe fogadható hallgatók jelentkezését, s a jövőben tovább kívánja bővíteni a ­választható szakok számát is. Hozzátette, bár a program ­elsősorban békéscsabai fiataloknak szól, volt már jelentkező Gyuláról vagy épp Orosházáról is. Éppen ezért azon dolgoznak, hogy idővel egyre több helyen elérhetővé váljon ez a lehetőség.

Önköltséges a program

A felsőoktatási intézménybe való eljutást, a közlekedést, az étkezést a résztvevőnek kell állnia – áll az EBI oldalán található részvételi szabályzatban.

A középiskolai oktatási intézményből való hiányzásról a szervezet biztosít igazolást. A szülői nyilatkozat kitöltése­ azonban mindenkinek kötelező, melyet el kell jut­tatni az EBI-hez. Értelemszerűen nem vehet részt a programon az, aki nem rendelkezik szülői nyilatkozattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában