túzokfesztivál galériával

2018.05.13. 07:54

A magyar puszták legnagyobb futómadarát ünnepelték

Harmadik alkalommal népesedett be a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által rendezett természetvédelmi nyílt napon szombaton.

Balázs Anett

A magyar puszták legnagyobb futómadarának ünnepére érkeztek Győrből, Székesfehérvárról és Debrecenről is, de a napsütéses kora nyári időben a helyiek mellett a szomszédos településekről is sokan kilátogattak az egész napos programra.

Dr. Tirják László a KMNPI igazgatója környékünk gazdag madárvilágára hívta fel a figyelmet, mint mondta míg például a Madarasi- Hargitán járva öt, addig a nemzeti park területén több mint húsz madárfajt figyelhetnek meg a kirándulók, éppen ezért a rendezvény célja, hogy a KMNPI szakemberei megismertessék az adott táj természeti értékeit, s egyúttal bemutassák annak természetvédelmi tevékenységét.

Az egész napos szakmai programok erre remek lehetőséget biztosítottak, hiszen a hajnal hat órás túzokles után óránként indultak csoportok a Túzokvédelmi Állomásra, hogy az ott folyó védelmi munkát közelebbről is megismertessék az érdeklődőkkel. Emellett szakvezetéses botanikai és madármegfigyelő túrák során a látogatók megfigyelhették a térség növény- és madárvilágát. Kiegészítő programként pedig ragadozómadár-védelmi, valamint íjász-, és solymászbemutatók voltak. A méltán népszerű „Állati Jó Bemutató” sztárjai között ott volt Gumika a vadászgörény, Csíkoska a szégyenlős borzlány és Boróka a róka, aki nem más mint Richard Gere partnere volt egy Horvátországban forgatott filmben.

A pusztákon rejtőzködő madarakat egy hatalmas túzokkakas szobor képviselte a fesztivál helyszínén, melynek hamarosan egy párja és kiscsibéi is lesznek a dévaványai városháza előtt felállítva, ezzel is népszerűsítve a nemzeti park jelentőségteljes tevékenységét – árulta el Valánszki Róbert Dévaványa polgármestere.

A vadon élő állatok mellett a túzokfesztiválra látogatók testközelből is megfigyelhettek olyan régi magyar háziállatokat mint a magyar szürke szarvasmarha, bivaly, racka és a cigája juh.

Fotók: Kiss Zoltán

A természetvédelmi nyílt napról nem hiányozhatott a kézműves termékek vására, melynek során a résztvevők megkóstolhatták és meg is vásárolhatták a helyi termelők különlegességeit, valamint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. Egyebek mellett finom mézeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, diókolbászt sőt még a túzoksört is megízlelhették az ínyencek.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ez évben három alkalommal szervez természetvédelmi nyílt napot. A dévaványai túzokfesztivált követően, május 19-én Biharugrára, a Bihari Táj Napjára, szeptember 15-én pedig Kardoskútra, a Fehértó Napjára várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában