magyar hősök emléknapja

2018.05.30. 17:20

A háború hős katonáira emlékeztek Mezőkovácsházán

A magyar hősök emléknapját ünnepelték Mezőkovácsházán szerdán, több helyszínen. A Magyar Honvédség és az önkormányzat az első világháború 100 éves évfordulója alkalmából a hősöknek és áldozatoknak emléket állító 101-es újratöltve című emlékünnepségre várta a lakosságot az I. világháborús emlékműnél.

Csete Ilona

Reformátuskovácsházán, a temetőben felújított honvédsírokat és az emlékművet avatták fel dr. Holló József nyugalmazott altábornagy, a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztossal.

Pályáztak és nyertek a kovácsháziak a Hősök terén álló emlékmű felújítására. A Honvédelmi Minisztérium támogatásával a munka elkészült, a tavalyi emléknapon felavatták. Az oszlopon olvasható az első világháború 251 kovácsházi áldozatának a neve.

Szintén a minisztérium támogatásával újították fel a mezőkovácsházi temetőben lévő 17, a reformátuskovácsházi sírkertben található 19 hadisírt, az ottani emlékművet. Minden évben, az elődök akaratának megfelelően, május végén emlékeznek s leróják kegyeletüket a városlakók.

– Még két éve sem hihettük komolyan, hogy 2018-ban, a magyar hősök emléknapján, a nagy háború 100 éves évfordulóján, méltó módon emlékezhetünk a hősi halottainkra. Nem hihettük, mert 1946 óta, 75 éven át ezt nem tehettük. Pedig nem volt olyan falu, város, ahol ne lett volna több száz áldozata a nagy háborúnak. 1998 óta újra szabad megemlékezéseket szervezni – emlékeztetett Varga Gusztáv polgármester a reformátuskovácsházi temetőben, azoknak a fáknak a lombjai alatt, ahol felújították a hadi sírokat. Idézte elődeik döntését, a levéltárban meglelt, 1927. évi június 19-ei ünnepi díszközgyűlés jegyzőkönyvét.

– Fontosnak tartom az 1927-es döntést magunkra nézve. Kezdeményeztem, hogy az első világháború óta, a hazáért elesett mezőkovácsháziak emlékét a képviselő-testület jegyzőkönyvbe megörökítse. Megtettük. Könyvtárunkat felkértem, készítsen elő egy kiadványt. Pályáztunk a Hősök terén álló emlékmű felújítására. Tavaly felavattuk. Az oszlopon olvasható az első világháború 251 kovácsházi áldozatának a neve – sorolta a város törekvéseit Varga Gusztáv.

A szerző felvétele

Dr. Holló József nyugállományú altábornagy kiemelte, a centenárium jegyében 300 sír, katonai temető újul meg a minisztérium támogatásával. Kiemelt feladat a katonahősök emlékének az ápolása – mondta s köszöntötte az ünnepségen részt vett új nemzedék katonáit is.

Az ünnepségen felszentelte az emlékművet Orbán Sándor katolikus plébános, Molnár Virág református lelkész. A megemlékezés résztvevői végül koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Fotók: Imre György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában