lányok napja

2018.04.26. 17:22

Üzemlátogatáson vettek részt a jövő mérnökei a Csaba Metálnál

Diáklányoknak rendeztek interaktív, ingyenes programot Lányok Napja néven a Csaba Metál ZRt-ben, csütörtökön. Az akció célja, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai pálya előnyeiről, ezáltal bővítve látókörüket, tágítva a munka világáról alkotott képüket.

Busi Ottó

A Lányok Napja egy országos rendezvény, amely révén a diákok betekintést nyerhetnek a műszaki egyetemek, kutatóintézetek és cégek életébe. Ennek érdekében a fogadó intézmények megnyitják laboratóriumaikat, műhelyeiket és irodáikat; találkozókat szerveznek női professzorokkal, mérnökökkel, kutatókkal, olyan munkatársakkal, akik eleven példaként szolgálnak arra, hogy milyen érdekes és izgalmas egy műszaki egyetemen tanulni vagy egy technológiai cégnél dolgozni. Számtalan interaktív program várja a lányokat, ahol akár hatalmas gépekkel esztergálhatnak, érdekes kísérletekbe pillanthatnak bele, kipróbálhatják a legújabb technológiai fejlesztéseket, és „kütyüket”- mondta el Martincsek Edit a rendezvény egyik szervezője.

A Csaba Metál Zrt. a Miskolci egyetem békéscsabai partnere. A céghez több mint harminc résztvevő érkezett a megye különböző településeiről, hogy megismerje a fémipari vállalkozást, betekintést nyerjen az ott folyó munkába és annak életébe. A délelőtt az irodaközpontban zajlott, itt a fiatalok könnyed, játékos formában ismerkedhettek meg egymással, a cég képviselőivel. Ezután a Csaba Metál ZRt. vezérigazgató-helyettese, Majoros Csaba mutatta be a vállalkozást a tanulóknak, egészen a kezdetektől napjainkig.

Majoros Csaba úgy fogalmazott, vannak olyan munkafolyamatok, melyeket a hölgyek jobban tudnak végezni. Jellemzően türelmesebbek, koncentráltabbak férfitársaiknál. A rendezvénnyel pedig szeretnék megszólítani a fiatal nőket, és megmutatni nekik, hogy a műszaki pálya nemcsak a férfiaké.

 

– A visszajelzések pozitívak. Tavaly is volt ilyen esemény, és van olyan munkavállalónk, aki ennek hatására döntött a cég mellett, vagy épp e miatt folytat műszaki tanulmányokat – tette hozzá.

A délelőtti programokon a cég női mérnökei tartottak előadást a fiataloknak, majd egy üzemlátogatás következett, ahol többek közt az öntődét, és a különböző alkatrészek megmunkálásának folyamatait is megismerhették a lányok. Mindezek mellett a BMW csarnokot, az úgynevezett mérőszobát, és a labort is meglátogatták, ahol a tanulók interaktív módon be is kapcsolódhattak az ott folyó munkákba, hogy ezzel is nagyobb rálátásuk legyen a cég mindennapi életére.

A program délután is folytatódott, ahol különböző munkafolyamatok lépéseibe kapcsolódhattak be a fiatalok. Fotó: Imre György

Szeretnék megismerni a lehetőségeiket

Balázs Erzsébet Roxána végzős diákként érkezett, ő úgy fogalmazott, szeretné látni, hogy miként is működik egy ilyen cég, és a nők napjainkban hogyan tudnak elhelyezkedni itt, és az ehhez hasonló vállalatoknál. – Tovább szeretnék tanulni logisztikai mérnöknek, ez a rendezvény pedig arra lesz jó, hogy pontos információkat kapjak az aktuális helyzetről, itt a gyáron belül – tette hozzá. Egy másik résztvevő, Szabó Gréta motivációját az adta, hogy szülei is a cégnél dolgoznak. – Logisztikai szállítmányozást tanulok. Azt várom ettől a naptól, hogy megismerem a cég életét, és a vezetőség is bemutatkozik, akik elmondják, hogy nekünk fiataloknak itt milyen lehetőségeink, feladataink vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában