Sajtótájékoztató

2018.04.13. 17:25

Több mint tízezer embert várnak az idei sajt- és túrófesztiválra

Április 27. – 29. között rendezik meg a XX. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált, amelyre az előző évekhez hasonlóan több mint tízezer embert várnak.

Balázs Anett

Gyomaendrődön április 27. – 29. között rendezik meg a XX. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált, melynek elsődleges célja a tej – és tejtermékek népszerűsítése, a hagyományápolás, az egészséges táplálkozás fontosságának hangsúlyozása, valamint a régióban rejlő kis- és középvállalkozói tevékenységek bemutatásán keresztül a fiatalok munkavállalási, munkahely teremtési lehetőségeinek megismertetése – jelentette be Toldi Balázs.

A polgármester hozzátette, a szórakoztató programok mellett a város fontosnak tarja a meglévő szakmai kapcsolatok ápolását, valamint új kapcsolatok kialakítását, bővítését, éppen ezért a fesztivál három napjára Gyomaendrődre érkezik többek között a település lengyel testvérvárosa, Pilzno polgármestere egy öt fős delegációval.

A szervező Kállai Ferenc Kulturális Központ részéről Weigertné Gubucz Edit intézményvezető elmondta, a programok összeállításánál arra törekedtek, hogy minél szélesebb generációt és célközönséget meg tudjanak szólítani úgy, hogy az elmúlt évek tematikájához hűek legyenek.

A rendezvény pénteken délután a hagyományos „Gyomaendrőd Szeretlek!” címmel megrendezett a gyomaendrődi mozgásművészeti csoportok bemutatójával indul, miközben nyitnak a sajtosok és a vásározók. A fesztiválon 20 sajtkészítőműhely és több mint 30 kézműves vásározó vesz részt. A zenés-táncos bemutatók után fáklyás felvonulás köszönti a jubileumát ünneplő fesztivált. A felvonulás a Hantoskerti Holtág melletti Víziszínpadnál ér véget, ahol színes, látványos programmal mutatkoznak be a hajómodellezők, majd koncerttel zárul az este.

Szombaton délelőtt már a Sajtlovagok vonulnak és a megannyi program mellett kezdetét veszi a sajtverseny bírálata, az esti órákban a Zaporozsec és az Ocho Macho együttesek lépnek fel. Ez évben is lesz torta és süteménysütő verseny és egy kisbivalyt is meg lehet majd lesni tisztes távolságból. A fesztivál harmadik napján, vasárnap lovas felvonulás indul a lengyel néptáncosok közreműködésével, majd a Sajtos majálison a sajtos-túrós ételek főzőversenyén lehet megízlelni a finomságokat. A vasárnap estét az Edda zenekar élő koncertje zárja – részletezte Weigertné Gubucz Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában