higiénia

2018.04.13. 11:27

Nem szereti, de veszi: sok vevő kézzel fogja meg a pékárukat

A pékáruk kézzel történő válogatása sokakat zavar Békéscsabán is. Bár általában csipesz vagy fólia is rendelkezésre áll, a tapasztalatok szerint ezeket kevesen használják. A miértekre kerestük a választ, felkeresve néhány helyi üzletet.

Busi Ottó

Egy korábbi írásunkban érintőlegesen már foglalkoztunk az önkiszolgáló pultok problémájával. Olvasóink is jelezték, hogy találkoztak a jelenséggel: a vásárlók megtapogatják a pékárukat döntés előtt. Ellátogattunk néhány boltba, hogy felmérjük, mennyire jellemző ez a pultoknál. Az általunk felkeresett boltok mindegyikében volt olyan eset, amikor a nem tetsző áru visszakerült a többi közé.

A csipeszt vagy a fóliát, esetenként kesztyűt lényegében senki nem használta. Aki kérdésünkre válaszolt, azt mondta, nehézkes a kezelése, vagy épp a kesztyű felvétele. Más azt, minek, ha úgyis csak a saját zsemléjét teszi a zacskóba. Egy hölgy arra hivatkozott, hogy nincs is erre lehetőség. Ebben részben igaza volt, a fém csipesz valóban egy másik pult zsemléi közt kereste a helyét.

– Amit elveszek, azt meg is vásárolom, sosem teszem vissza a többi közé. Ezt most azért raktam félre, mert olyan száraz, hogy nem fogok rá költeni – részletezte az egyik vevő.

A másik tapasztalat, hogy többen úgy nyitják szét a zacskókat, amibe a kiválasztott árut teszik, hogy előtte megnyálazzák az ujjukat, majd ezután kezdenek el válogatni. Nyilvánvaló, hogy ez nem épp a leghigiénikusabb megoldás.

– Ritkán használják a csipeszt és a nejlont a vevők, jellemzően kézzel fogják meg az árut – számolt be egy békéscsabai kisbolt eladója. Egy másik, már nagyobb üzletben is ez volt a tapasztalat, ott annyit tettek még hozzá, hogy a ragadós süteményeknél használják a fogót, vagy már eleve a zacskóval fogják meg, és teszik kosárba a kiválasztott terméket a vá­sárlók. A megkérdezettek szerint megoldás lehet a problémára a pékáru-adagoló vagy az egyre több helyen alkalmazott zárt csomagolás. Előbbi csak egy darabot enged elvételre, az utóbbi kizárja, hogy a terméket magát bármi is beszennyezze.

Higiéniai szempontból a csipesz és a zacskó használata is ajánlott. Illusztráció: Shutterstock

Kedveltebb a zacskós változat?

Bár sokakat zavar, hogy a kiválasztott kenyeret más már összefogdoshatta, tapasztalatunk szerint nem ezért választják a zacskózott kenyeret a vásárlók. Egyikük azt mondta, azért nem szereti az előre csomagoltat, mert az állítása szerint nem friss, jobban kedveli azt, amit épp akkor, aznap sütöttek ki.

– Zavar, ha összefogdossák a kenyeret, de nem ezért vásárolom a zacskósat. Az a kenyér, amit mi fogyasztunk, csak ebben a kiszerelésben kapható – mondta egy másikuk. Érdekes módon a következő két vevő sem a higiénia miatt döntött a zacskózott, szeletelt kenyér mellett. Kérdésünkre egyikük elmondta, kényelmesebb, ha a pékárut már nem otthon kell szelnie, és csomagolva egyszerűbb is hazavinni.

Egy férfi pedig úgy fogalmazott, a zacskózott kenyér ugyanolyan, mint a nem csomagolt, ugyanott és ugyanabból az alapanyagból készítik, neki mindegy, melyiket veszi. – Ez is kenyér, az is kenyér, a zacskózott talán jobban kézre esik, azért választottam ezt – árulta el a vevő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában