gumicsere

2018.04.18. 13:57

Könnyen megcsúszhat, aki még nem cserélte le a téli gumikat

A tavasz beköszöntével érdemes felszerelni a nyárifutókat az autókra. A szakemberek elmondták, a legtöbb sofőr már vagy túl van rajta, vagy időpontot kért a cserére. A gumisok úgy tapasztalják, egyre többen használnak az aktuális évszaknak megfelelő abroncsokat.

Busi Ottó

Gumicsere

A tapasztalatok szerint az autósok a tavaszi idő beálltával kezdik el felkeresni a gumis műhelyeket, akkor, ha a nappali külső hőmérséklet 15 fok fölé emelkedik.

– A jó idő beálltával jellemzően egyszerre jelennek meg az autósok, de nálunk nagyságrendileg két óránál többet nem kell várakozniuk az ügyfeleknek – mondta el Pekárik Pál, az egyik békéscsabai gumiszerviz ügyvezetője. A szakember hozzátette, tapasztalata szerint napjainkban az autósok már törődnek azzal, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumi legyen a járműveken. Ami egyébként azért is javasolt, mert ha nem így teszünk, az kifejezetten balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet.

Hét- és tízezer forint közötti összeget kell szánni egy komplett csere munkadíjára. Fotó: Imre György

– Hosszabb fékutat jelenthet, ha nem megfelelő gumival közlekedünk, egy téliabroncsnak jóval hosszabb a fékútja, mint egy nyárinak, ez utóbbi ugyanis jobb tapadást eredményez az utakon. És a téli jobban is kopik a nyári melegben, azaz hamarabb tönkremegy – árulta el Pekárik Pál.

Mint megtudtuk, a gumik ­korát tekintve nincs hazai jogszabály, de a gyártók szerint a tíz évnél idősebb abroncsokat nem ajánlott használni. A gumi elöregszik, ezért a biztonság – amit alapesetben garantál – ennyi idő elteltével jelentősen lecsökken. A magyar autósok által használt abroncsok átlagéletkora a gumisok elmondása alapján 4-5 év. A profilmélységnél a jogszabály 1,6 millimétert ír elő, de a tapasztalatok szerint a magyar autósok nem várnak eddig, két-három milliméternél már leveszik az abroncsot.

Fotó: Imre György

Régiónkban a lapunk által megkérdezett műhelyek hét- és tízezer forint közötti összegeket mondtak egy komplett gumicserére, kihangsúlyozva, hogy mindez áfával együtt ­értendő. Az új abroncsok árai pedig a minőség és a méret függvényében változnak, de a szervizesek elmondása alapján egy átlag autós négy nyárigumija hatvan- és százezer forint közt cserélhető le újakra.

Tavasszal is könnyű megcsúszni

Ebben az időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet, és ­kifejezetten szeszélyessé válik az időjárás. Ilyenkor esik a legtöbb eső, a csapadéktól vizes, csúszós utakon pedig csökkenhet a járművek menetstabilitása. Közlekedésünk során fokozottan számítani kell arra, hogy az autó könnyen megcsúszik; tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is megnő. Főleg­ vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében fordulhat elő a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre­ – tájékoztatott az Országos ­Balesetmegelőzési Bizottság. A gumis szakemberek tanácsa szerint – bár Magyarországon jogszabály nem rendelkezik a nyárigumik kötelező használatáról –, mindenkinek javasolt az évszaknak megfelelő abroncsokat felszerelni. A biztonságos közlekedéshez a nyárit három milliméteres profilmélység alatt nem ajánlott használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában