2018.04.29. 11:25
Huszadik alkalommal kóstolhattak sajtokat az ínyencek Gyomaendrődön
Ramóna, a száztíz kilós bébi, Attila dorongja és Kandász Andrea is megfordult a városban.
Fotó: Ambruzs-Szabó József
Hatalmas forgatag, számtalan program és sajtok kavalkádjának mekkája fogadta a városba érkező látogatókat az immár háromnaposra duzzadt XX. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon, ahol mintegy 20 sajtkészítőműhely és több mint 30 kézműves vásározó hozta el portékáit.
Rögtön az első standnál juhtejből készült sajtokat kínált a Nagyvárad melletti Diószegről érkezett Florin Tircula és neje, akik saját kezűleg fejt tejből készült házi termékeiket már 10 éve hozzák házhoz a gyomaendrődi közönségnek. De a közeli Körösladányból érkező Kiss Ferenc is bemutatta a tehén és bivalytejből készült Ladányi büdöske néven futó sajtjait, melyek igazi karakteres illatú és ízű termékek.
Ha már a bivalyoknál tartunk Ramóna, a 3 hónapos mediterrán borjú is jelent volt a fesztiválon, hogy a városban készülő bivalytejből készült termékeket népszerűsítse. A fesztivál különlegessége, hogy a sajtokat nem csak kóstolni lehetett, de sajtmesterek bevonásával a készítését is megtanulhatták az érdeklődők. Míg a napközbeni programokra jellemzően a családok látogattak ki, addig az esti koncertekre már számos fiatal is csatlakozott.
Aki pedig kevésbé vágyott a nyüzsgésre, az a közeli Erzsébet-liget árnyas fái alatt majszolhatta el a fesztiválon frissen beszerzett sajtos csemegéjét, vagy éppen Attila dorongját, amely nem más, mint pirított zabpehely és hatféle aszalt gyümölcs keveréke. A reform édességek mellett házi finomságokat is kínáltak a fesztiválon, ugyanis a nagy népszerűségnek köszönhetően a Határ Győző Városi Könyvtár épületében második alkalommal rendeztek torta és süteménysütő versenyt. A rendezvény megannyi vendégei közt megtalálhattuk a település lengyel testvérvárosa, Pilzno küldötteit is, kiknek néptáncosai kultúrájuk egy szeletéből adtak ízelítőt.
A vásári forgatag közepetette Kandász Andrea is felbukkant. Az Utazás nagykövete című műsor vezetője a városba rendszeresen visszajár. Elárulta a fesztiválra tavaly jött először, a bringázás mellett a csípős valamint bazsalikomos és kakukkfüves ízesítésű friss sajtokat szereti a legjobban és alig várta, hogy az esti koncerten szenvedélyesen táncolhasson.