táncfesztivál

2018.04.29. 19:47

Áttáncolnak öt napot Békéscsabán

A 9. Békéscsabai Táncfesztivált és 24. Táncgálát rendezik meg a tánc világnapja alkalmából öt napig, négy helyszínen, mégpedig a Csabagyöngye Kulturális Központban, a csabai főtéren, az evangélikus gimnázium tornacsarnokában és a Rózsakert piac emeletén lévő GM Tánciskolában.

Ny. L.

A nemzetközi táncnapot vagy ahogy másként nevezik, a tánc világnapját április 29-én tartják. Ezen a napon a nemzetközi táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik. Mindezt 1982-ben Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára tették. A nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése, az, hogy minél nagyobb teret szenteljenek ennek a műfajnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig. Több országban is kezdeményezték, hogy a művészet ezen ágának támogatására külön alapot hozzanak létre.

 

Visszatérve a békéscsabai eseménysorozatra, a pénteki ünnepélyes megnyitó után a GM Tánciskola gálaestjén diák és felnőtt társastánccsoportok, mazsorettek és a salsa műhely tagjai léptek fel. Szombaton nyílt, ingyenes tánckurzust tartottak. A modern táncokat Babinyecz Tímea táncművész, -tanártól, a balettet Novák Éva balettmestertől, a standard tartást és technikát Páli Viktória táncművésztől sajátíthatták el a résztvevők.

Vasárnap egész nap a legjobb sporttáncosok versenyeznek show-, modern-, kortárs és jazztánc-kategóriákban. Hétfőn rendezik meg a táncfesztivál nemzetközi megmérettetését.

Botta Tibor és Gulyás Miklós, az ötnapos rendezvény szervezői elmondták, hétfőn 110 produkcióban 700-an lépnek fel. Nyolc kategóriát hirdettek meg az aerobiktól a balettig, a néptánctól a karaktertáncig, a hip-hopig. A legjobbakat arany-, ezüst- és bronzminősítéssel díjazzák, és bekerülnek a döntőbe, egyben a gálaműsorra, amit utcabál követett.

Május elsején a családi majális után a szarvasi Cervinus Teátrum előadásában Novai–Fenyő: Hotel Menthol című musicaljét élvezheti a közönség, melynek koreográfusa Botta Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában