Áramszünet - frissítve

2018.03.18. 16:36

Több ezer ember áram nélkül, több településen melegedő nyílik

Hét településen több mint 9 ezer Békés megyei fogyasztó arra ébredt vasárnap reggel, hogy nincs áram az otthonában. Több ezer fogyasztónál még most sincs áram. Több településen melegedő nyílik, s felálltak a védelmi bizottságok. Hétfőn kinyitnak az iskolák, óvodák.

police.hu, MTI

A vasárnap 13 óra 15 perckor készített összesítés szerint 8 településen van üzemzavar – olvasható a police.hu cikkében. A legkevesebb fogyasztót Füzesgyarmaton érinti a hiba, ott 5 helyen nincs áram.

További 7 településen, Bucsán, Dévaványán, Ecsegfalván, Gyomaendrődön, Kertészszigeten, Nagylaposon és Szeghalmon összesen 6291 fogyasztónál szünetel a szolgáltatás.

Az E.ON szakemberei megerősített szolgálattal dolgoznak a hibák elhárításán – tájékoztatta az áramszolgáltató vasárnap délelőtt az MTI-t.

Az E.on tájékoztatása alapján bizonytalan ideig áramszünet lesz Dévaványán – írta Valánszki Róbert polgármester a Facebookon. – A művelődési ház mozitermében melegedőt nyitunk 18.00-tól, ahova mindenkit várunk, akinek a fűtési rendszere nem működik.

Sajnos az áramszünet miatt az önkormányzat telefonvonalai nem működnek. Érdeklődni személyesen a műszaki irodán lehet, illetve a hangosbemondó is járja a várost. Hétfőn az iskolákban lesz tanítás és az óvodák is működni fognak. A fűtést aggregátorokról biztosítjuk – írta a dévaványai polgármester.

Az áramkimaradással érintett településeken mindenütt melegedőket állítottak fel – tájékoztatta lapunkat Dankó Béla országgyűlési képviselő, aki folyamatosan járja a körzetében a problémával sújtott községeket és városokat. Kertészszigeten és Bucsán például a polgármesteri hivatalban, Ecsegfalván a művelődési házban várják azokat, akik otthonukban nem tudják biztosítani a fűtést.

Nagyon komoly gondokat okozhatott volna, ha a belvíz- és szennyvíz-elvezetést nem tudták volna megoldani. A probléma sokáig a levegőben lógott, hiszen az átemelők működéséhez hiányzott az áram. Mostanra mindenütt működnek az átemelők, hiszen aggregátorokat állítottak üzembe. Ebben vállalkozások is besegítettek.

A településeken felálltak a védelmi bizottságok, a járási hivatalvezetők koordinálásával folyik a munka. A közintézményeknél változó a kép.

Dévaványán például megoldották, hogy az iskolában és az óvodában is működjön a fűtés, és valamilyen szintű világítás is. Kertészszigeten az óvodában oktatási szünetet rendelnek el, mert a világítás egyelőre nem megoldott. Az alsó tagozatosakat pedig Bucsára viszik hétfőn. Élelmiszerhiányra szerencsére sehol nem kell számítani. A vízszolgáltatás mindenütt folyamatosan működik.

A károsodott vezetékek helyreállításán folyamatosan dolgozik a szolgáltató. Vannak települések, ahol már talán éjszaka újra lehet áram. Ebben bízhatnak Dévaványán, Bucsán és Kertészszigeten. Ecsegfalván viszont ez akár több napig is eltarthat.

– Ehhez egyébként akár katonai járművek, akár mezőgazdasági gépek is rendelkezésre állnak – mondta Dankó Béla.

Mint megtudtuk, ennek ellenére a kilátások nem túl biztatóak Ecsegfalván, a községben még minden bizonnyal várni kell a szolgáltatásra.

Gyomaendrőd területén egyelőre nem érkezett jelzés arról, hogy valahol is tartósan szünetelne az áramellátás – tájékoztatta lapunkat Toldi Balázs polgármester.

– A város több, különböző pontján megfordultam és bár kisebb kimaradások voltak, de a háztartásokban rövid idő után újra lett áram. Dévaványával ellentétben városunk Szarvas felől kapja az áramot, így Gyomaendrődön van áram – közölte Toldi Balázs. Hozzátette a közvilágítás bekapcsolása többet elárulhat majd a helyzetről, de jelenleg minden rendben van.

Beküldött fotó

Macsári József polgármester tájékoztatása szerint Szeghalmon a Töviskes majorban élő mintegy 50 családot érint az áramkimaradás. Három villanyoszlop ment tönkre, az E.ON szakemberei jelenleg is próbálják helyreállítani a vezetékeket. A javítási munkálatokba mezőgazdasági gépekkel is besegítenek, mert a a sok víz miatt nem tudtak hozzáférni az érintett területhez.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint számos aggregátor kerül kihelyezésre az áramszünettel érintett települések tanintézményeibe és melegedőhelyeire.

Az időjárás okozta áramszünetről az alábbi cikkeinkben írtunk:

illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában