szakképzés

2018.03.14. 12:16

Szintvizsgát tettek a jövő szakemberei

Ezekben a hetekben zajlanak az úgynevezett szintvizsgák a szakközépiskolák és szakiskolák elsősei számára. A megmérettetés célja, hogy megállapítsák a tanuló vajon elsajátította-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat az alapképzés során. Ilyenkor dől el az is, hogy a fiatal részt vehet-e szakmai gyakorlaton, egy adott vállalkozásnál.

B. O.

Kedden tettek szintvizsgát azok az elsősök is, akik közel fél éve kezdték meg tanulmányaikat, az akkor elindított járműipari fémalkatrész gyártó szakon. A tanulók a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston szakiskolájában sajátítják el a szakma alapjait, majd pedig – a duális képzés keretében – szakmai gyakorlatukat a Csaba Metál Zrt. békéscsabai telephelyén fogják tölteni.

A cég egyébként a szakmai gyakorlat mellett az iskolában is biztosítja a fiatalok képzéséhez szükséges feltételeket. Az intézmény egyik helyiségét, a vállalkozás segítségével Csaba Metál Szaktanteremmé alakították át.

– Néhány éve határoztuk el, hogy szeretnénk a középfokú oktatásba is bekapcsolódni. Jelen pillanatban ugyanis hiány van megfelelően képzett szakemberekből. Próbáljuk megteremteni azokat a feltételeket itt helyben, ami vonzó lehet a fiataloknak, hogy itt Békéscsabán vagy épp nálunk maradjanak – mondta el a Csaba Metál Zrt vezérigazgató-helyettese.

Majoros Csaba hozzátette, a képzésről, és az abban részt vevő fiatalokról az eddigi tapasztalatok kedvezőek. Várakozásaik szerint az itt végzettek egyik nagy előnye lesz, hogy már úgy kerülnek a cég munkavállalói közé, hogy ismerik az ottani folyamatokat, és a beilleszkedésük is jóval könnyebb lesz.

– A szintvizsga célja, hogy az iskola, és a kamara is meggyőződjön arról, hogy a tanulók irányítás mellett képesek-e önálló munkát végezni. A sikeres vizsga azt jelenti, hogy a fiatalok nyártól kezdve, a duális képzés keretében, vállalkozásoknál tudják gyakorlataikat teljesíteni – ezt már Kiss Mihály az iskola igazgatója mondta el lapunknak.

Ezt erősítette meg a vizsgákat szervező kereskedelmi és iparkamara is, elmondásuk szerint a kamarai garanciavállalás alapján a tanulóknak, a sikeres szintvizsgát követően, a nyári gyakorlatukat már külső képzőhelyen kell megkezdeni.

Fotók: Lehoczky Péter

– A külső képzőhellyel tanulószerződést kötnek, mely jogviszony a teljes képzési időre szól, a szakmai bizonyítvány megszerzéséig. Kivétel ez alól akkor van, ha a tanulót a kamara valamilyen ok miatt nem tudja elhelyezni külső gyakorlóhelyen. Az elmúlt időszakban az iparkamara munkatársai minden érintett osztályban megtartották azt a tájékoztatót, amely segíti a diákokat abban, hogy ismerjék kötelezettségeiket, és jogaikat a majdani vállalkozásnál, a gyakorlati idő alatt – ismertette a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért felelős osztályvezetője.

Mészárosné Szabó Anna hozzátette, megyei szinten több mint húsz szakmában, közel nyolcszáz tanulót érintő megmérettetés zajlik.

Mindenki teljesítette a vizsgát

A jövő járműipari fémalkatrész gyártó szakemberei műszaki rajz alapján dolgoztak, majd az elkészült mintadarabot a vizsgabizottság tagjai értékelték. A fiatalok mindegyike sikeresen teljesítette az elvárásokat, és közepesnél rosszabb eredmény nem született. – Kicsit nehéz volt, de szerintem jól ment a vizsga. Próbáltam a feladatokat minél pontosabban megcsinálni. Ezekre egyébként jól fel tudtunk készülni, az elmúlt időszakban – mondta el az egyik vizsgázó, aki mint utóbb kiderült négyes érdemjegyet kapott munkájára. Czirbuly Mátyás, így nyáron már a Csaba Metál Zrt. békéscsabai telephelyén tölti gyakorlati idejét. A fiú egyébként nem erre a szakmára jelentkezett, eredetileg szerszámkészítőnek szeretett volna tanulni, de a kevés jelentkező miatt az a szak nem indult. Elmondása szerint azonban nem bánta meg a váltást: dicsérte a felkészítő tanárt, az oktatás körülményeit, és időközben maga a szakma is megtetszett neki, mindezek mellett jelentős könnyebbségnek tartja, hogy a gyakorlati helye már most biztosított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában