képviselő-testületi ülés

2018.03.29. 13:43

Sportparkot építenek Gyulán, a Gyöngyvirág téren

Sportpark épülhet Gyulán, a Gyöngyvirág téren. Emellett az önkormányzat pályázati támogatás és saját forrás segítségével valósítaná meg a város legrégebbi háza, a Máriás-ház állagmegóvását. Egyebek mellett ezekről a témákról is tárgyalt csütörtök délelőtti ülésén a gyulai képviselő-testület.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő polgármester bejelentette, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közelmúltban értesítette az önkormányzatot arról, hogy a Nemzeti Szabadidős- Egészség Sportpark Programban támogatást nyertek el egy úgynevezett D-típusú létesítmény kialakítására. A város egyébként több területre is pályázott korábban, így most dönteni kellett arról, hogy melyik városrészen valósuljon meg a beruházás.

Az említett D-típusú sportpark egyébként a legnagyobb a pályázható létesítmények közül, 150 négyzetméteres és tizenöt eszközt számlál. A lehetséges helyek közül három jöhetett számításba, amelyekből a körzeti igényeket, illetve a világítást, az akadálymentes közlekedést, a rekreációt segítő elemet figyelembe véve a Gyöngyvirág tér a legalkalmasabb. A beruházást a grémium támogatta.

A képviselők határoztak arról is, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a Máriás-ház állagmegóvására. A népi építészeti emlékek helyreállításának támogatására a Miniszterelnökség írt ki pályázatot. Maximum 20 millió forintra lehet benyújtani az igényeket. A támogatási intenzitás 50 százalékos, vagyis a jelentkezőknek ugyanakkora összeggel kell kiegészíteniük a megítélt forrást.

Az országos műemléki védelem alatt álló épület tartószerkezeti elemei igen rossz állapotban vannak, viszont a pályázati összegből nem valósítható meg a patinás épület teljes körű rekonstrukciója, ellenben a tető- és födémszerkezetének állagmegóvási munkálatai igen. Így az önkormányzat 20 millió forintos támogatás érdekében nyújtja be pályázatát a Népi Építészeti Program keretében közzétett kiírásra, és ezt a forrást kedvező döntés esetén ugyanekkora összeggel egészítik majd ki. A grémium felhatalmazta dr. Görgényi Ernő polgármestert a pályázathoz szükséges dokumentumok, illetve kedvező elbírálás esetén a támogatási szerződés aláírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában