küzdősport

2018.03.02. 13:59

A sport fegyelemre és tiszteletre tanít – vallja a békéscsabai világbajnok

Sok tévhit és előítélet él a köztudatban a küzdősportot űzőkkel szemben, többek között, hogy buták és erőszakosak. Mindezekre azonban rácáfol Kristóf Bálint aki amellett, hogy az MMA világában sikert sikerre halmoz, joghallgató Szegeden.

Horváth Dóra

– A nevedet a harcművészet iránt érdeklődők már ismerhetik, de mégis milyen ágakban versenyeztél eddig?

– Személy szerint én egy MMA klub tagja vagyok. Az MMA egy mozaikszó (mixed martial arts), amely kevert harcművészetet jelent. Ennek köszönhetően elég sok küzdősportban ki tudtam már próbálni magam, ilyen többek között az mm, jiu-jitsu, grappling, kempo, kick-box.

– Korábban is foglalkoztál sporttal? Mi vitt a harcművészetek felé?

– Az MMA előtt vízilabdáztam több éven keresztül. Egyik délután hallottam a rádióban, hogy MMA edzések indulnak itt Békéscsabán és mivel mindig is érdekelt, gondoltam megnézem mit is takar ez. Ezután úgy két évig párhuzamosan űztem a két sportot, de egy idő után dönteni kényszerültem és így maradt az MMA.

– Kivel és hogyan szoktál felkészülni a meccsekre?

– Az edzéseket és a versenyekre való felkészülést mindig az East Warriors MMA Gym-ben töltöm. Egyrészt ezen a helyen kezdtem el megismerkedni a sporttal, másrészt pedig itt profi körülmények között tudok edzeni és fejlődni. Az edzőm Kiss Károly, akinek nagyon sokat köszönhetek a sportban elért sikereimért. Vele és Hocz Csaba edzőtársammal sokat járunk Budapestre, hogy jiu-jitsut tanuljunk Sztraka Mihály mestertől és Fodor Gábor jiu-jitsu mestertől. Emellett keddenként ellátogat hozzánk Tóth Szabolcs fekete öves judo edző, a Hato Judo Klub edzője.

– Milyen címekkel büszkélkedhetsz eddig?

– Kempoban több magyar bajnoki fordulót, illetve nemzetközi bajnokságot is sikerült megnyernem. 2017-ben a válogatott tagjaként a Portugáliában megrendezett világbajnokságon állhattam a dobogó tetejére. Jiu-jitsuban és grapplingben egyaránt nyertem már magyar bajnokságot. MMA szabályrendszerben WMMAA magyar bajnoki címet, illetve WFC profi magyar bajnoki címet szereztem. A floridai állami bajnokságon pedig bajnoki övet sikerült kiharcolnom. Eddig 16 MMA mérkőzésemből 16-ot sikerült megnyernem, tehát makulátlan a mérlegem.

– Többször jártál az USA-ban, milyen sportsikerek köthetők az utaidhoz?

– Amerikába két alkalommal utaztam ki meghívásos alapon. Első alkalommal rövidebb ideig, három hétig tartózkodtunk kint. Ez idő alatt egy mérkőzésem volt Georgia államban a „Battle of the Beach” nevű rendezvényen, ahol sikerült nyernem az első menetben egy folytással. Második alkalommal már több idő állt rendelkezésünkre, mivel a felkészülést is itt végeztük az American Top Team Cape Coral csapatával. A felkészülés alatt részt vettünk egy neves jiu-jitsu bajnokságon a „Newbreed”-en, ahol jiu-jitsu és grappling szabályrendszerben is sikerült elsőnek lennem. Az edzőtábor a „Combat Night” nevű gálával ért véget, ahonnan hazahozhattam a bajnoki övet.

– A kempoban ugye több szabályrendszer is van...

– Igen, vannak tradicionális szabályrendszerek, amelyek formagyakorlatokból állnak fegyverrel vagy fegyver nélkül, de van több küzdelmi szám is. Én inkább ezekben vagyok érdekelt, ezeken belül is a submission és a full kontakt szabályrendszerében.

– Milyen terveid vannak még a sportban?

– Jelenleg a Szegedi Tudomány Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanulok, de minden hétvégén, illetve amikor csak tehetem jövök haza, hogy részt tudjak venni az edzéseken. Sajnos így kevesebb nagyobb versenyre jut időm, de igyekszem kihozni magamból a maximumot. Nem mellesleg most éppen az április végi budapesti kempo világbajnokságra készülök az edzőtársaimmal.

– Békés megyében a közeljövőben láthatnak az érdeklődők?

– Igen, március 16-án Gyulán a Küzdelem Napja nevű gálán fogok versenyezni.

– Miért éppen a jogra jelentkeztél, hiszen ha ilyen sikeres vagy a sportban könnyen adhatta volna magát mondjuk a Testnevelési Egyetem?

– Sokszor hallottam már ezt a kérdést az elmúlt pár hónapban. Pár éve már elkezdett érdekelni a jogi pálya, így a jelentkezéskor nem is merült fel bennem más lehetőség. Nem volt nehéz döntés, hiszen ugyan magát a sportot szeretem, de például edzőként jelenleg nem igazán tudom elképzelni magamat.

Beküldött fotók

– Véleményed szerint hogy fér meg egymás mellett az MMA és a jogi pálya?

– Nem gondolnám, hogy nem tud megférni egymás mellett a kettő. Ismerek több olyan ketrecharcost, akinek diplomája van, sőt még jogászt is. A mostani szerintem egy nagyon jó alkalom arra, hogy szétoszlassunk pár hiedelmet erről a sportról és azokról akik ezt űzik.

– Mire tanított meg téged a küzdősport?

– Talán sablon szövegnek tűnik, de fegyelemre és tiszteletre. Megtanultam tisztelni az ellenfeleimet és a mestereimet, valamint ezáltal az embereket a hétköznapi életben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában