lapszemle

2018.03.15. 18:38

Így ünnepelt Békés megye március 15-én évtizedekkel ezelőtt

Megnéztük a régi idők Békés megyei lapjait, hogy lássuk, hogy ünnepeltek március 15-én a megyében 20, 30, 40, 50 és 80 évvel ezelőtt.

T.-V. F.

Az ünnepre való tekintettel ismét lapszemlét tartottunk. A Békésmegyei Közlöny 1938-as számából kiderül, hogy „őszinte szívből fakadó ünnepléssel ülték meg a békéscsabai társadalmi egyesületek, testületek és intézmények a magyar szabadság ünnepét”, az ifjúság esti lampionos felvonulásával ért véget az ünnepség.

Kattintson , és nézze meg a teljes cikket! 

1968-ban Békéscsabán – ahogy azt már megszokhattuk – a Kossuth szobor megkoszorúzása is része volt az ünnepségnek.

1978-ban az ifjúság megyeszerte koszorúzási ünnepségeken emlékezett meg az 1848-as polgári forradalomról.

1988-ban így írt a Békés Megyei Népújság az ünnepségről„Régen láttunk ilyen érzelemteli, mozgósító, komoly, szép műsort – hallottuk az ünneplőktől a Jókai Színház művészeinek irodalmi műsorát követően. „Igaz, kicsit hosszú volt, de nemcsak a napfénytől könnyezett az emberek szeme.” Írtak a gyulai, szarvasi, orosházi, mezőberényi és békési ünnepségről is.

Fotó az 1988-as újságból

Mint az 1998-as Békés Megyei Népújságból kiderül, csípős hideg, de szikrázó napsütés várta az ünneplőket a megye terein. Békéscsabán lovaskocsis felvonulással kezdték az ünneplést, Mezőberényben felavatták a Kossuth- és Széchenyi-szobrot. Orosházán harangzúgás jelezte az ünnepség kezdetét, Sarkadon pedig a Körös-vidéki Baptista Zenekar térzenéje.

 Békéscsabán (b) kitüntetéseket adtak át, Mezőberényben két szobrot is avattak 1998-ban.

 Az idei megemlékezéseket itt szedtük egy csokorba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában