Kutyatámadás

2018.03.27. 11:27

Kilőtték a marhákra támadó kutyákat Békésszentandráson

Vadászoknak kellett ártalmatlanítani két huskyt a múlt héten csütörtökön a ­település külterületén, ahol információink szerint legelő marhára támadtak a kutyák. A négylábúakat 11 másik társukkal összezárva, rendezetlen körülmények között tartotta tulajdonosa, aki szaporítás céljából tarthatta az állatokat, melyek közül 2-3 példány rendszerint az utcákat járta, ahol szárnyasok, kutyák és egy macska is az áldozatukká vált.

Balázs Anett

Az esetet megelőzően állatvédők, jegyző és a hatósági állatorvos is többször felkereste és felszólította a férfit, hogy rendezze az állatok tartási körülményeit.

Hornyákné Boros Sarolta, a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány őrszolgálat vezetője lapunknak elmondta, több bejelentés érkezett hozzájuk, miszerint egy békésszentandrási háznál kutyákat tartanak szűk helyen, koszos, sáros udvaron, ahol egynémelyik eb autó­roncshoz van kikötve.

Hozzátette, személyes látogatásuk alkalmával a bejelentések beigazolódtak, a kutyák felében azonosító csipet nem találtak, valamint az oltási papírokat sem tudta tulajdonosuk bemutatni. Akkor az alapítvány munkatársai is felszólították az ebek tulajdonosát, hogy rendezze a tartási körülményeket. Kiemelte, már akkor indokolt lett volna az állatok elkobzása, azonban a hivatalos forma szerint először figyelmeztetni kell az ebtartót.

– Február 19-én jártunk a háznál, akkor két hetet kapott a gazda, hogy pótolja az elmaradásokat, és rendet tegyen az állatok tartási helyén – közölte Hornyákné Boros Sarolta.

Dr. Strassburger Gyöngyi, a település jegyzője azt mondta, a férfi a felszólításra mindegyik kutyát csippeltette, és a kötelező oltásokat is megkapták az ebek, viszont a körülmények változatlanok maradtak.

– Többször is voltunk helyszíni szemlén, rendszeresen felszólítottuk a tulajdonost, hogy a ház körüli helyen, ahol az ebeket tartja, a kutyáknak megfelelő elhelyezést biztosítson. Akkor azt mondta, el fogja adni a kutyákat, ami a mai napig nem történt meg. Jelenleg szakértők bevonásával folyik a vizsgálat, amikor azt nézzük, az ebtartó melyik magatartása jogellenes. Ennek megfelelően az állatvédelmi törvény szerint hozzuk meg a határozatunkat, ami kimerülhet az állatok tartásának eltiltásából is. A bírság, melyet ilyen esetben ki kell szabni, sajnos nem célravezető, mivel az érintett kutyatartó nem dolgozik, így az összeget nem tudjuk behajtani rajta – fogalmazott dr. Strassburger Gyöngyi.

A békésszentandrási vadásztársaság részéről Major Attila vadászmester elmondta, a rendőrök jelzését követően ejtették el a két állatot, melyek akár emberre is veszélyesek lehettek volna. Hozzátette, a kutyák tulajdonosát a társaság többször is felszólította már, hiszen korábban a településen sok esetben kárt és riadalmat okoztak az ebek, amikor csirkék, kacsák, más kutyák és egy macska életét is kioltották.

A kutyákat – összesen 11 huskyt, köztük egy anyát négy kölykével – tegnap a békésszentandrási jegyző állatvédők bevonásával elkobozta. Ha a gazdájuk él a fellebbezés jogával, akkor az állatok utáni napi 500 forintos tartást is meg kell fizetnie. Az ebek tulajdonosával lapzártánkig nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A felelőtlen állattartás az ok

Dr. Kozák Adrienn ­Réka, a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület elnöke a Hírlapnak elmondta, őket az elhullott állatok azonosítására és elszállítására hívták ki – mely utóbbi nem tartozik a feladataik közé. Az egyesülethez is többször érkezett panasz az üggyel kapcsolatban, ám a szarvasi állatvédőknek nincsenek intézkedési jogaik, az minden esetben a jegyző feladata. Dr. Kozák ­Adrienn ­Réka közölte, egyesületük szóban és írásban is többször jelezte a jegyzőnek a problémát. Mint mondta, ezek a fajta kutyák rendkívül sok törődést és helyet igényelnek. Bezárva és főleg többedmagukkal összezárva a huskykban – de fajtától függetlenül a legtöbb kutyában – felerősödik a falkaszellem, eljut tűrőképessége határára, és megtámadhat más állatokat és még az embert is. Kiemelte, itt ráadásul olyan kutyákról van szó, melyeknek extrém mozgásigényük van. Az esettel kapcsolatban több érintett elmondta, nem az állatok okolhatók a kialakult helyzetért, hiszen a lelőtt kutyák a felelőtlen állattartás újabb áldozatai lettek.

A huskyk sok törődést és mozgást igényelnek. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában