Kedvencek

2018.02.11. 19:44

Újabb mérgezések: féltik házi kedvenceiket a megyei macskatartók

Újabb mérgezéses esettel kereste fel lapunkat egy békéscsabai hölgy, akinek macskája egyik napról a másikra lett rosszul, s végül el kellett altatni a menthetetlen állapotban lévő házi kedvencet. Az ügy felgöngyölítéséhez azonban kimaradt egy fontos lépés, mely a rendőrök munkáját és a gyanú igazolását szolgálhatta volna. Mindeközben Bélmegyeren egy hurokba szorult kisállatot mentettek meg.

Busi Ottó – Nagy-Laczkó Viktória

A lapunkat megkereső jaminai macskatulajdonos januárban vesztette el szeretett, másfél éves kandúrját, akit rajta kívül két gyermeke is sirat. A cica szabadon járt-kelt egykoron, bármikor elmehetett a háztól, de tulajdonosai minden este viszontlátták. Az egyik alkalommal azonban hátsó két lábát húzva tért haza, gyakorlatilag félig lebénulva.

– Nem tudta használni a hátsó lábait és a fejét is koordinálatlanul mozgatta – emlékezett vissza Andrea a január 12-én történtekre. – Azonnal kihívtuk hozzá az állatorvost, aki ellátta antibiotikummal. Azt mondta, a látható jelek alapján mérgezés gyanúja áll fenn. Két napja szedte a gyógyszert, de nem lett jobban, ezért elvittem egy másik állatorvoshoz, aki végül elaltatta, hogy ne szenvedjen tovább.

Andrea az eset után két héttel értesítette telefonon a rendőrséget. Elmondta, hogy elpusztult a szabadon tartott macskája, majd leadta a tetemet a gyepmesteri telepen.

A hölgy azonban nem végeztette el az úgynevezett intézeti vizsgálatot, mely többek között egy részletes laboratóriumi vizsgálatot és boncolást foglal magában. A lapunk által megkérdezett állatorvosok szerint e nélkül szinte lehetetlen bizonyítani, hogy méreg végzett-e az állattal.

– A mérgezés igazolása nem egyszerű feladat, hiszen nem mindig egyértelműek a tünetek. Az esetek többségében részletes, intézeti vizsgálat nélkül szinte lehetetlen igazolni a felmerült gyanút. Éppen ezért azt javaslom minden állattulajdonosnak, hogy amennyiben fennáll a mérgezés gyanúja, akkor kérje ezt a vizsgálatot. S ebben az esetben beutaljuk az állategészségügyi igazgatósághoz, ahol részletes vizsgálatnak vetik alá a tetemet. Az eredmény már lehet bizonyító erejű, így a feljelentést is meg lehet tenni – javasolta a csabai szakember.

A szándékosság alátámasztása is nehéz feladat, hiszen a patkányméreg, a gyomirtó és a különféle idegmérgek több módon – közvetlenül és közvetetten – is bejuthatnak az állatok szervezetébe. A halálos dózis akár egy egérből is az állatba kerülhet, de a gyomirtózott növényzetben sétáló, majd mosakodó macska saját szőréről is beviheti szervezetébe a végzetes adagot.

A fent részletezett ügy csak egy a több tucat közül, melyről a békéscsabaiak beszámoltak – jellemzően valamelyik állatvédők által fenntartott Facebook-csoportban – az elmúlt időszakban, s lapunkban is írtunk már ilyenekről a közelmúltban. A megszaporodott esetek miatt felkerestük az egyik, a jaminai városrészen praktizáló állatorvost, aki elmondta, ő maga nem tapasztalt emelkedést a mérgezéses esetek számában.

– Sajnos előfordul, hogy bejut az állatok szervezetébe a patkány- vagy idegméreg, de úgy tűnik, hogy a Jaminában élők közül egyre többen gondolják azt egy-egy állat elhullásakor, hogy mérgezés történt. A sokszor alaptalan feltevések egyik oka lehet az egész országban nagy port kavaró ügy, melynek szereplői fagyállóba áztatott kockacukrokat dobtak be az egyik itteni kertes ház udvarára – mondta el a szakember, aki szerint a tavaly októberi eset óta nőtt meg érezhetően a gyanakvók száma. – Olyan, mintha minden tragikus történet mögött szándékosság, mérgezés állna, mi viszont a rendelőben nem tapasztaljuk, hogy megnőtt az igazoltan mérgezéses esetek száma.

A mérgezés igazolása önmagában sem egyszerű, a szándékosságot bizonyítani pedig különösen nehéz. Illusztráció: Shutterstock

Hurokba szorult

A bélmegyeri Hégely Tamás nemrégiben mentett meg egy macskát a biztos pusztulástól. A férfi rendszeresen ad ételt a település állatainak. Nem volt ez másképp néhány hete sem, amikor is arra lett figyelmes, hogy az egyik cicára egy hurok gabalyodott. Ránézésre nyúlcsapdának látszott.

– Ezek úgynevezett önszoruló csapdák, ez azt jelenti, hogy amikor az állat szabadulni próbál, egyre erősebben szorul rá a drót – mesélte a férfi. Hégely Tamás szerint körülbelül egy hete csavarodhatott rá a drót, amely szerencsére még nem okozott súlyos sérülést az állaton. A macska azonban bizalmatlanul viselkedett, így nem tudott a közelébe férkőzni.

– Hívtam a békési állatvédőket, de ők nem tudtak Bélme­gyerre eljönni, ezért eldöntöttem, hogy én szabadítom meg a macskát a rátekeredett csapdától. Elég nehezen ment, mivel elég vad cicáról beszélhetünk. Körülbelül egy hét alatt férkőztem a bizalmába. Ételt, italt kapott, és egyre jobban elfogadott, lassan a közelembe jött, nem futott el azonnal, ha odamentem hozzá – részletezte lapunknak.

Ahogy fogalmazott, a hurok eltávolítása sem volt egyszerű feladat. A macska ugyanis foggal-körömmel küzdött, miközben a drótot próbálta leszedni róla.

– Az egyik ujjamat harapta meg, aminek sajnos az lett a következménye, hogy jelenleg is veszettség elleni injekciókat kapok. Nem ismertem ugyanis az állatot, és ilyenkor feltételezni kell, hogy veszett, ami akár halálos is lehet. Így aztán jelenleg is kezelésre járok – mondta el a férfi.

A cica egyébként jól van, Hégely Tamás többször is látta, amikor ételt vitt a szokott helyre. Ő maga pedig lassan a kezelések végére ér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában