lapszemle

2018.02.14. 13:59

Negyven évvel ezelőtt is javában zajlott egy felújítás Békéscsabán

Hóeséses Valentin-napra ébredtek a békéscsabaiak, de az időjárás dacára nagyban zajlik a belvárosrehabilitáció. Ráakadtunk egy 40 évvel ezelőtti cikkre, amiből kiderült, hogy 40 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon szintén felújítások zajlottak a megyeszékhelyen.

T.-V. F.

Hetekkel startolt el Békéscsabán a belvárosrehabilitáció harmadik üteme, melynek keretei között 75 ezer négyzetméternyi terület újul meg, így a Széchenyi-liget és az Élővíz-csatorna menti szoborsétány, ahol rendbe teszik a járdát és az utcabútorokat, a Kossuth téren pedig a volt állomás épületét korszerűsítik, a Gőzmalom téren, valamint a szomszédos Beliczey-kertben és az Aradi vértanúk terén szintén komoly változásokra kell számítani. A fejlesztésre az önkormányzat 1 milliárd forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Békéscsabán jelenleg az Aradi vértanúk terén és a Gőzmalom téren is javában zajlanak a felújítási munkálatok. Fotó: T.-V. F.

Fotók: Imre György

Napra pontosan 40 évvel ezelőtt, 1978. február 14-én is zajlott egy hasonló kaliberű munka a megyeszékhely belvárosában, a városháza előtt.

– Tél ide, tél oda, igen mozgalmas az élet a városmagban. Mindenhol gépek, billenős autók és munkások serénykednek. A két tér ma jobban hasonlít a katasztrófa sújtotta területekhez, de a megye szeme láttára varázsolódik újjá és szebb arcúvá a városközpont – írta akkor a Békés Megyei Népújság. A cikk készültekor a legnagyobb feladat a megyei víz- és csatornamű vállalatra, a DÉGÁZ-ra és a Posta- igazgatóságra várt, hogy elvégezzék a rájuk háruló szakmunkákat.

Marton Gábor fotói

A tervek szerint május 1-jéig kellett elkészülni a munkálatokkal, hogy munka ünnepén a város felvonulhasson a megújult helyszínen, és tartották is a határidőt: április 27-én adták át a felújított István király teret és Szabadság teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában