járóbeteg-szakellátás

2018.02.16. 13:40

Korszerű eszközökkel fejlesztik a sarkadi egészségügyet

Közel 80 millió forint értékben vásárolnak korszerű, modern eszközöket a sarkadi kistérségi járóbeteg-szakellátó központba – jelentették be a pénteken Sarkadon tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Hetente 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában zajlik ellátás a központban – mondta a Sarkadi Kistérségi Egészségügyi Fejlesztő Nonprofit Kft.-t irányító Debreczeni Lajos. A projektmenedzser részletezte, hogy évente 12 ezren fordulnak meg az intézményben, amely a 2011-es fennállása óta félmillió esetet látott el. Fontosnak nevezte, hogy kövessék a legújabb módszereket, a technológiai, technikai fejlődést, hogy minél színvonalasabb ellátást kaphassanak a sarkadi kistérségben élők.

Ezért összeállítottak egy kívánságlistát, hogy milyen korszerű eszközöket vásárolnának, be is nyújtottak egy pályázatot az úgynevezett EFOP keretében. Ez kapott zöld utat, melynek köszönhetően 79,6 millió forint értékben berendezéseket vehetnek, tizenegy szakmát segítve.

Dr. Mokán István, dr. Kovács József és Debreczeni Lajos beszélt arról, miként fejlesztik a járóbeteg-szakellátó központot. Fotó: Lehoczky Péter

Debreczeni Lajos hozzátette, a szakorvosi rendelések közül így segítik a tüdőgyógyászatot, a kardiológiát, a fül-orr-gégészetet, a bőrgyógyászatot, a nőgyógyászatot és az ultrahangos vizsgálatot, a nem szakorvosiak közül pedig a fizikoterápiát, a gyógytornát, a labort és a nappali kórházat. A közbeszerzési eljárás a közeljövőben megkezdődhet, és akár nyár végén üzembe is helyezhetik a modern berendezéseket, így a három nagy értékű ultrahang készüléket és a több kisebb értékű eszközt, például vénaszkennert, dermatoszkópot.

A sajtótájékoztatón történelmi fejlesztéssorozatról beszélt dr. Mokán István. Sarkad polgármestere felhívta a figyelmet, hogy amíg korábban egy-egy önkormányzati ciklust 1-1,5 milliárd forintos fejlesztés jellemzett, addig az elmúlt években a város 7 milliárd forint értékben adott be projektötleteket, és immár biztos, hogy 5,5 milliárd forintos fejlesztés megvalósul Sarkadon, tehát a gazdag vetést gazdag aratás követi. Aláhúzta, hogy negyven helyszínen lesznek munkálatok, a fejlesztések az élet minden területére kiterjednek.

Az egészség ugyanolyan fontos érték, mint az egymásba vetett hit és a szeretet – folytatta. Emlékeztetett, hogy az egészségügyi alapellátást jelentősen fejlesztették az elmúlt években, és hogy hamarosan a központi orvosi rendelőt 60 millió forintból tovább bővítik, mind eszközökben, mind infrastruktúrában. Elmondta azt is, hogy a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ 1 milliárd forintból jött létre 2011-ben, modern eszközökkel minőségi szolgáltatást nyújt a kistérségben élő 24 ezer embernek.

A központot működtető nonprofit kft. kilenc, sarkadi kistérségben lévő önkormányzat tulajdona, minden tulajdonos úgy gondolta, a legjobban úgy elégíthetők ki a helyi igények, ha ez így is marad – folytatta, hozzáfűzve azt is, hogy az önkormányzatok évente 10 millió forinttal járulnak hozzá az intézmény működéséhez. Kiemelte, hogy a pályázatok révén folyamatosan fejlődik a járóbeteg-szakellátó központ, és hogy a mostani projekt is jól illeszkedik a sarkadi pályázatokhoz.

Jól működik a járóbeteg-szakellátó központ

A sarkadi kistérségi járóbeteg-szakellátóval kapcsolatban pozitívak a visszajelzések – hangsúlyozta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. A szakemberek tudása mellett ugyanolyan fontos, hogy a technikai háttér is adott legyen, hogy az eszközöket folyamatosan fejlesszék. Az intézmény stabilan működik, annak köszönhetően, hogy jó az együttműködés a központ és a kistérség települései, önkormányzatai között. Kiemelte: a mostani fejlesztés előrelépést jelent, a vizsgálatokhoz adottak lesznek a legkorszerűbb eszközök.

Debreczeni Lajos ügyvezető, projektmenedzser hangsúlyozta, hogy a betegségközpontúság helyett át kell térni az egészségtudatosságra. Beszélt az egyén felelősségéről, a szemléletformálásról, amiben jelentős szerepet játszik a pár éve működő egészségfejlesztési iroda. Életmódváltást segítő programokat, szűrővizsgálatokat tartanak a kistérség minden településén, azokon tavaly 10 ezren jelentek meg. Kiemelte, nem elegendő az életévek számát emelni, az egészségben töltött életévek számát kell növelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában