agrárhíradó

2018.02.08. 19:31

Két hónap szakmai feltöltődés a Kétegyházi gazdanapokon

,,Könnyű a földművesnek, mert csak nyáron dolgozik (igaz akkor éjjel-nappal), télen meg csak pihen”– gondolják ezt a kívülállók, pedig ez egyáltalán nem így van. A tél a számvetés és a felkészülés időszaka. Mindennek jelentős állomása a lassan végéhez közeledő Kétegyházi gazdanapok rendezvénysorozata.

Nyemcsok László

A gazdanapokat immáron 25. alkalommal rendezik meg a helyi mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola tanácskozójában Lempert László agrármérnök, családi gazdálkodó szervezésében.

Lempert László örömét fejezte ki, hogy a szakmai előadássorozat népszerűsége, nem utolsó sorban fontossága szemmel látható, hiszen egyre többen vesznek részt rajta, nemcsak a termékeiket bemutató cégek, hanem a megye minden részéből idelátogató gazdák is.

Ebben az évben 12 alkalommal, kedden és csütörtökön 10 és 13 óra között a megye több száz gazdálkodója, kis és nagyüzemek szakemberei találkoznak a vetőmag- nemesítő és növényvédő szert, műtrágyát gyártó, gépforgalmazó, új agrotechnikai eljárásokban, kutatásokban érdekelt cégek és intézményeik képviselőivel.

Az előadások ingyenesek, ahol mindenki megtalálhatja a számára ideális partnert, megismerheti a legújabb kutatási eredményeket és tájékoztatást kap az agrárigazgatás aktuális kérdéseire.

A mezőgazdasági növénytermesztés igen bonyolult feladat, legalábbis, ha igazán jól és jövedelmezően akarjuk csinálni, és ki ne akarna így tenni.

Vannak tőlünk független (időjárás, termőföld), és tőlünk függő tényezők (vetőmag, növényvédelem, termesztéstechnológia, tápanyag-utánpótlás), és az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülő talajélettannal foglalkozó kérdések és válaszok.

Az időjárást megváltoztatni nem tudjuk, de ismerni kell a tendenciákat ( például klímaváltozás), és alkalmazkodni kell hozzá a jó vetőmag kiválasztásával, a jó talajművelési technológia megválasztásával. Meg kell ismerni termőföldünket, hiszen nem mindegy, ha valaki 30-40 aranykoronás földön gazdálkodik, vagy csak 15-20 aranykoronáson. A rossz termőföldet javítani, a jó termőföld termőképességét pedig megőrizni kell.

Az informatika fontos szerepe

A jövő útja a precíziós gazdálkodás, amelynek célja a minőségi növényi termékek előállítása, a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése a termőterületek és a környezet védelme mellett. Ennek lényege az informatika alkalmazása a termelésben.

A precíziós gazdálkodás azt jelenti, hogy az agrotechnikai műveletek térbeli egysége nem a tábla, hanem a homogén táblafolt. Egy táblát homogén egységekre osztunk, és ezen egységek egymástól eltérő gazdálkodást, tápanyag visszapótlást, eltérő tőszámot, növényvédelmet igényelnek. A precíziós gazdálkodás alapja a talaj feltérképezése, a kapott adatok kiértékelése, a kapott értékekre alapozott precíziós gépekkel történő termelés.

Az előadásokon általában alkalmanként 3-4 előadó szerepel, vetőmag, növényvédelem, tápanyag- és talajélettan, gépészet (technika-technológia) és agrárigazgatási (támogatások, hatósági, környezetvédelmi előírások, támogatási kérelmekkel kapcsolatos kifizetések) témakörökben.

A vetőmagtermelők és -forgalmazók bemutatták az elmúlt, egyébként igen aszályos esztendő eredményeit, az adott növénycsoportban a legeredményesebb fajtákat. Az elért eredmények sok esetben a jelen lévő gazdálkodók területeiről származnak.

A vetőmagtermelők sok-sok helyen végeznek kísérletet az adott területek adottságai mellett, így az eredmények alapján bátran ajánlják a sokféle igényhez alkalmazkodó vetőmagjaikat. Ajánlataik a leggyakrabban termesztett növényeket tartalmazzák, úgy, mint a kalászosok, kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce- és a zöldítésben is nagy szerepet játszó szója.

A növényvédő szereket forgalmazó cégek – mely területen az idén több változást tapasztaltunk, egyesülések, termékgyártás-átadás – bemutatták a különböző növények védelmét szolgáló gomba- és rovarkártevők elleni hatékony szereket.

Sok új növényvédő szere engedélyeztettek, de hatóanyag-tartalmuk hasonló, némi hatásfokozó vagy újabb szer hozzáadásával készítve, kiegészítve. Felhívták a gazdálkodók figyelmét a megelőzés fontosságára, amikor kevesebb szer felhasználásával elkerülhető a kórokozók elterjedése, amelyet később csak jóval több vegyszermennyiséggel tudunk megfékezni. Elmondták a gazdáknak azt is, hogy a felhasznált szer mennyisége mellett nagyon fontos a kijuttatás minősége, az alkalmazott technológia, és annak megfelelő beállítása.

Nagy jelentősége van a védekezésben a megfelelő vetésforgó alkalmazásának is. Az idei enyhe tél sok kártevő túlélésének kedvez, ezért fokozottan kell figyelni a növényvédelmi előrejelzéseket, és az ennek megfelelő védekezést kell alkalmazni.

Hiába vetünk jó vetőmagot és védekezünk megfelelően a kártevők és károkozók ellen, jó termést csak megfelelő tápanyag biztosításával érhetünk el. Ehhez meg kell ismerni a talajok tápanyagszolgáltató-képességét. Ebben a témában kiváló és jól érthető előadást tartott Prof. Dr. Bíró Borbála DSc, a SZIE professzor asszonya. Más előadásokban is hangsúlyozták a talajközpontú tápanyag-utánpótlást. Ismerni kell az egyes szerek egymással szembeni hatását, mert egyes tápanyagok rontják, mások javítják azt. Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a növény fejlődési állapotában milyen és mennyi tápanyagra van szüksége, hogy a különböző műtrágyák adagolása ez alapján történjen, mint például az alapműtrágya-starter műtrágya-fejtrágya.

A további program

A mai napon az Agro-Békés Kft. 2018. évi gépajánlatával ismerkedhetnek meg a gazdanapok résztvevői. Előadó: Grósz László ügyvezető igazgató. Ezután dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Magyarné dr. Knap Diána, a megyei kormányhivatal Agrár-és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának főosztályvezető-helyettese a 2018. évi támogatások igénylésével kapcsolatban tart tájékoztatást.

Február 13-án, kedden a Farmix Kft. idei ajánlatát Hajdú Péter ismerteti. „Jövőt vetni 1856 óta” címmel a KWS 2018. évi tavaszi ajánlatáról tart előadást Bús Erika és Krivjanszki Ágnes Sára. A Mikro-vital termékcsaládot, újdonságaikat Berényi Zsuzsanna mutatja be.

Az időjárás okozta stressz, a termést csökkentő hatások a kivédésére különböző növénykondicionáló szerek (bio stimulátorok) állnak a termelők rendelkezésére. Fontos a megfelelő talajkondicionálók használata is a talaj pH-értékének megtartására, illetve szükség esetén emelésére is.

Több előadáson szó esett a talajban lévő sok növény (például repce) számára igen fontos kén hiányáról és annak következményeiről. Mióta a hatásos környezetvédelmi eljárások alkalmazásával megszűnőben vannak az egyébként káros kénsavas esők, azóta a talajban kénhiány jelentkezik, amelynek pótlása szükségessé vált.

Minden tápanyag-utánpótlással foglalkozó előadáson hangsúlyozták a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésének fontosságát, és komplett szolgáltatást ajánlottak fel. ( Talajmintavétel, -értékelés, terv elkészítése.)

A tápanyag-utánpótlás mellett nagy szerep jut a talajbaktériumok alkalmazásának, használatának is. Növényvédő szerek és műtrágyák használata nélkül ma már elképzelhetetlen a gazdaságos, minőségi és megfelelő mennyiségű termelés. Mivel azonban a szervestrágya-felhasználás minimális a termelésben, így az intenzív termelés komoly pusztítást végzett a talajok biológiai életében.

A talajbaktériumok, a baktériumtrágyák elsődleges szerepe az egyensúly visszaállítása talajainkban. Ezt napjainkban különböző, mesterségesen előállított, illetve talajból nyert, még meglévő baktériumok szaporításával és talajba visszajuttatásával érhetjük el. A talajbaktériumok használatával jelentős eredmények születhetnek. Elősegítik a szármaradványok lebomlását, növelik a talaj humusztartalmát, javul a vízháztartás, a talaj művelhetősége és lehetővé teszik a talajban lévő, de a növények számára fel nem vehető tápanyagok felvehetővé alakítását. A baktériumot forgalmazó cégek ismertették a baktérium felhasználását, kijuttatásának technológiáját is.

A megye gépforgalmazói is eljöttek vagy a hátralévő időben eljönnek, és ismertetik a legújabb technikai berendezéseket, a velük megvalósítható korszerű talajművelési technológiákat. A klímaváltozás következménye a szeszélyesebbé váló időjárás, a kevesebb csapadék, a magasabb hőmérséklet. Ennek a kihívásnak a következményét a megfelelő talajműveléssel némileg ellensúlyozni tudjuk. Mivel világjelenség a Föld vízkészletének csökkenése, így az öntözés sem növelhető tetszés szerint. Marad tehát a víztakarékos, forgatás nélküli talajművelés, lehetőleg minél kevesebb menetben, a megfelelő magágykészítés és a direktvetések.

A gépforgalmazók bemutatták teljes gépsoraikat az igényeknek megfelelően, kezdve az erőgépekkel, amelyek ma már felszereltek a legmodernebb elektronikai berendezésekkel, valamint a hozzájuk kapcsolódó talajművelő, növényvédő, betakarító- és szállítóeszközöket.

A fentiekből is látszik, hogy mennyire nem egyszerű a növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók helyzete, mennyi mindenre oda kell figyelni, mennyi tudás birtokában kell lennünk ahhoz, hogy eredményesen és hatékonyan tudjunk gazdálkodni, és eddig még nem esett szó a precíziós gazdálkodásról. Természetesen a gazdálkodóknak nem kell mindenhez érteniük, már az is sokat jelent, ha megfelelő rálátással rendelkeznek.

A gazdálkodók munkáját segíti a Magyarországon kiépített szaktanácsadói rendszer, amely jól képzett, az adott területekhez kiválóan értő szakemberekből áll, és ők mindenben állnak a szaktudásukat igénybevevők rendelkezésére.

A Kétegyházi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai a minap a MezőgépÉSZek országos versenyén indultak, amelyet az Agro Napló és a Megfosz szervezett és a Földművelésügyi Minisztérium támogatott. A verseny nyertese Németországba utazhat a John Deere és Fend gyárakba. A kétegyházi csapat neve Traktorkínzók volt, a végzős szakgimnáziumos diákjainkból tevődött össze. Az együttes összeállítása: Sajben Ilona Gabriella, Orovecz Viktor, Skoperda Tibor, Somlyai Norbert, Szász Ferenc. Mivel fontos az utánpótlás és a gyerekek mezőgazdaság iránti szeretete és érdeklődése, ezért a gazdák is nagy örömmel támogatták a gárdát.

A verseny egy online tesztből és egy úgynevezett Bingó Facebookos játékból állt, ahol minden nap új feladatot kapva egy fotóval vagy egy videóval kellett reagálni. Ezután minél több like-ot kellett begyűjteni a napi feladatra, a legtöbbet gyűjtő csapat kapta a legtöbb pontot, a többi a like-ok arányában egyre kevesebbet.

A Traktorhúzók a versenyen 35 csapatból a 8. helyen végeztek, a legkreatívabb fotók és video különdíját elnyerték, és az egyik legaktívabb szakoktató különdíjat Plenter Zsuzsanna vehette át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában