Madárvédelem

2018.02.12. 20:01

Hogyan tápláljuk télen a kertben a madarakat?

Újra itt a tél, visszatért a hideg, és az előrejelzések szerint nappali fagyokra is számíthatunk. A kertben lakó szárnyas kis barátaink ilyenkor meghálálják a törődést­. Sokat tehetünk azért, hogy átvészeljék a telet, és nyáron viszonozni tudják a ­segítségünket.

Busi Ottó

Akkor érdemes elkezdeni vagy épp folytatni a madarak táplálását, ha nulla fok alatti hőmérséklet jellemzi­ az időjárást, és beköszöntenek a tartós fagyok – tanácsolta ­olvasóinknak Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember.

– Ha úgymond elhitettük az énekesmadarakkal azt, hogy nem kell délebbre, melegebb vidékre húzódniuk, mert ­biztosítjuk a táplálékot számukra, akkor nem tehetjük meg azt, hogy egyszer csak befejezzük az etetésüket. Nagy fagyokban ilyenkor menthetetlenül elpusztulnak a kis madárkák – hívta­ fel a figyelmet Boldog Gusztáv arra, hogy mire kell ügyelnünk, ha elkezdtük az állatok ­táplálását.

A leggyakoribb és a legtöbb áruházban megvásárolható madáretető egyébként mindennapi feltöltést igényel. Így aztán ezeket csak akkor válasszuk, ha biztosak vagyunk abban, hogy a legnagyobb hidegben sem hagy alább a kedvünk, és mindennap gondoskodunk az utántöltésről – tette­ hozzá.

– A madáretetésbe egyrészt a jókedvért vág bele az ember, hiszen jó érzés nézni­ a ­színes vagy kevésbé színes kis ­tollasokat, és figyelni­ ahogy sürögnek-forognak a táplálék körül. Másrészt a kertészeknek­ is jó ez, mivel az odacsalogatott madarak nyáron is maradnak, és a természetes táplálékukat elfogyasztva akaratlanul is mentesítik a növényeket a kártevőktől – mondta a természetvédelmi szakember.

Hozzátette, amennyiben az etetés mellett döntünk, abban az esetben lehetőleg olajos magvakat tegyünk ki. A napra­forgó kifejezetten kedvelt például a cinegék körében, de próbálkozhatunk tökmaggal vagy adott esetben éppen dióval is. Szalonnát, tepertőt is adhatunk a madaraknak, ezt is szívesen fogyasztják. Egy dologra azonban nagyon ügyeljünk, egyik se legyen sózott, mivel ez akár a madarak halálát is okozhatja.

A madáretetés ugyanakkor nem csak az élelemről szól, vízről is gondoskodhatunk, mert ugyan harmatból, rügyekből vagy a hó csipegetésével képesek folyadékhoz jutni­ a szárnyasok, de tartós fagyok esetén ez is nehézségekbe ­ütközhet.

A napraforgó kedvelt a madarak körében, de próbálkozhatunk tökmaggal, dióval is. Fotó: Shutterstock

Helyhez kötve

A természetvédelmi szakemberek is etetik a madarakat, többféle okból. Ha egy megritkult állat populációját akarjuk szinten tartani – ilyenek a nagyragadozó madarak, de akár a ­túzok is –, és nem akarjuk, hogy az állat elvándoroljon egy kevésbé biztonságosabb területre, akkor eleséget teszünk ki számukra. Így a téli időszakot átvészelhetik hazánkban, és nem vándorolnak el olyan helyekre, ahol az itthoninál megengedőbbek a természetvédelmi szabályok, nem fenyeget a lelövés vagy a mérgezés veszélye – árulta el Boldog Gusztáv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában