Adományozás

2018.01.27. 18:12

Újra megismertetik a közönséggel Kohán György munkásságát

Kohán György három grafikáját adományozta a gyulai Erkel Ferenc Területi Múzeum képzőművészeti gyűjteményének Major György debreceni domonkos rendi atya a közelmúltban, szombaton pedig Békéscsabán, a Munkácsy Emlékházban nyílt kiállítás a Kossuth- és Munkácsy-díjas művész legismertebb alkotásaiból.

Papp Gábor

Cseresznyés János történész-gyűjteménykezelő otthonában, a debreceni Szent László Római Katolikus Domonkos Plébánián kereste fel Major Györgyöt, és át is vette a különleges alkotásokat – tudtuk meg az adományozás részletei­ről. Beszélgetésük során ­Major György elmondta, hogy ­Kohán György jó barátságot ápolt a szüleivel, a művész számtalan alkalommal járt is a hódmezővásárhelyi lakásukban.

– Aki Gyuri bácsit kereste, az nálunk kereste először – emlékezett vissza gyerekkorából Major György. – Kohán ugyan kapott Hódmezővásárhelytől egy kis szobát, de nem szeretett ott lenni, ott nem volt helye alkotni és magányosnak érezte magát. Ilyenkor kereste fel tanár szüleimet, akikkel hosszasan beszélgetett – mesélte a felajánló. Egy hosszúra nyúlt ott-­tartózkodása alkalmával rajzolta le a felajánló édesanyját is, a Fekvő nő tanulmányrajz róla készült az 1950-es évek végén.

A Beethoven-képhez is személyes élmények fűzik a domonkos rendi atyát. A zenei tanulmányokat folytató, akkor még csak 13 éves „Major Gyuri” – ahogy Kohán szólította – szorgosan gyakorolt és Beethoven muzsikáit játszotta lakásuk nagyobbik szobájában a családnak és a náluk tartózkodó Kohán Györgynek. Ez adta az ihletet a művész számára, aki biztatásképpen rajzolta meg és adta ajándékba ­Beethoven portréját a fiúnak 1958. április 24-én. Szülei mellett zenei pályája egyik elindítójaként emlékszik vissza ­Kohánra Major György atya, aki később zongoratanár végzettséget szerzett.

A Major családnak egyébként több Kohán-alkotás is volt a birtokában. Három képet a Tornyai János Múzeum részére Dömötör János múzeumigazgatónak ajánlott fel György atya 1997 júniusában. Bizakodik, hogy szülővárosa múzeumának kiállítóhelyén, az Alföld Galériában egyszer még viszontláthatja családja egykori relikviáit: a Tanya éjszakai viharban villanyfénynél, Két akt és a Napraforgók című alkotásokat. A gyulai Erkel Ferenc Múzeumra azért gondolt a felajánlás kapcsán, mert tudja, hogy a háromezres darabszámot is meghaladó Kohán-gyűjtemény gondos gazdája, és reméli, hogy a Kohán Képtárban alkalomadtán kiállítják majd a felajánlott A zene, Beethoven és a Fekvő nő című grafikákat. A fürdővárosban már folynak az egyeztetések, hogy mikor mutatják be az alkotásokat.

Cseresznyés János történész-gyűjteménykezelő a Kohán-grafikákkal. Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában